Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/storbritannien-har-overlamnat-brexit-dokument-till-eu/

Världen

Storbritannien har överlämnat Brexit-dokument till EU

Premiärminister Boris Johnson Foto: Henry Nocholls/AFP

EU bekräftar att Storbritannien på torsdagen överlämnat dokument som ska vara ett diskussionsunderlag i de fortsatta samtalen om Brexit.

EU-kommissionen har upprepade gånger bett den brittiska regeringen om ett skriftligt Brexit-förslag. Dokumenten som överlämnades på torsdagen innehåller dock ingen konkret lösning av knäckfrågan om gränsen mellan Irland och Nordirland, rapporterar BBC. 

– Vi har fått dokument från Storbritannien och med det som grund kommer vi att ha tekniska diskussioner i dag och i morgon om vissa aspekter när det gäller tullar, tillverkning och regler kring sanitet, säger EU-kommissionens chefstalesperson Mina Andreeva. 

EU-kommissionens chefstalesperson Mina Andreeva. Foto: Alexis Haulot/EU

På fredagen ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexitministern Stephen Barclay föra politiska samtal i Bryssel.

– Låt oss arbeta kreativt för att säkra ett avtal, säger Barclay under ett pågående besök i Spanien. 

På onsdagen sa Finlands statsminister Antti Rinne att Storbritannien har tolv dagar på sig att presentera sina Brexit-planer. 

Rinne, som just nu innehar den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att han och Frankrikes president Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan september månads utgång.

Storbritannien tänker dock inte bry sig om den nya finsk-franska tidsfristen.

– Vi lägger fram formella skriftliga lösningar när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidtabell, säger en regeringstalesman i London enligt Reuters.

Premiärminister Boris Johnsons linje är att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.