Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Storbritannien inför skilsmässa över disk

Snart blir det lika enkelt att ta ut skilsmässa i Storbritannien som att köpa en tv. Nästa månad öppnar speciella skilsmässocenter där man kan avsluta sitt äktenskap över disk, skriver The Times. Men alla är inte positiva till förändringen.

– Detta är djupt ovälkommet. Staten borde i stället skicka starkare signaler för att stötta äktenskap än vad man gör i dag, säger Ann Widdecombe, före detta konservativ inrikesminister till tidningen.

En orsak till omställningen är att korta köerna i domstolarna för gifta par som vill dela på sig. I dag tar det i genomsnitt 33 veckor att ta ut skilsmässa där parterna är överens.

När de elva nya centren är på plats i England och Wales räknar man med att majoriteten av de 120.000 skilsmässor som behandlas i domstolarna årligen kommer att flyttas över dit. Processen blir både billigare och snabbare och kan ske över disk eller per post. Målet är att paret ska få igenom sin skilsmässa samma dag, eller inom högst 48 timmar, skriver The Times.

Inom rättsväsendet välkomnar man förändringen eftersom man menar att skilsmässor i dag tar upp för stor del av domarnas allt mer begränsade tid och resurser. Bland de kritiska rösterna befarar man att centren ytterligare kommer urholka äktenskapet som institution när det blir som att ”gå och köpa en tv”.

Med det nya systemet kommer det även att minska allmänhetens insyn i privatlivet eftersom man inte längre kommer kunna delta på skilsmässoförhandlingen i rätten eller begära ut domstolarnas listor över vilka par som har ansökt om separation.

Det största skilsmässocentret kommer att ligga i Bury St Edmund i London. Där räknar man med att ta över skilsmässoärenden från 45 domstolar i nio län och endast de fall som kräver en förhandling kommer att överföras till en domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.