Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

"Storbritannien kör ut asylsökare till Kroatien"

Ett läger för asylsökande som kommer till Storbritannien har redan börjat byggas i Kroatien några mil utanför huvudstaden Zagreb. Uppgifterna på söndagen i den engelska tidningen Observer dementerades omgående av en talesman för det brittiska inrikesdepartementet, Home Office.

"Vi vet inget om ett sådant läger och några beslut har inte fattats."

Även Rickard Olseke, asylexpert på Svenska Röda korset med erfarenhet från Kroatien, ställer sig frågande till Observers uppgifter.

- Det här lägret är avsett för mottagande av asylsökande i Kroatien och inget annat. Det är därför som det finansieras av EU-kommissionen, säger Olseke.

Det finns förslag från Storbritannien om att sådana läger ska byggas i bland annat Östeuropa, men förslaget är kontroversiellt och något beslut är ännu inte fattat inom EU. Sverige uppges vara klart emot läger för asylsökande utanför EU:s gränser.

Observer bygger sina uppgifter bland annat på rapporter från sina medarbetare direkt från den lilla staden Trstenik nära Dugo Selo, ungefär 50 kilometer öster om Zagreb.

Vid lägret, som enligt Observer byggs vid en gammal arméförläggning, bekräftar en polisman att "en lastbil på parkeringen är full med byggnadsmaterial för det här med de asylsökande".

Enligt Observers uppgifter har lägret börjat byggas med bidrag på motsvarande 12 miljoner kronor från EU-kommissionen.

Lägret, som ska kunna ta emot upp till 800 asylsökande, är tänkt för asylsökande från Balkan och övriga Östeuropa som kommer till Storbritannien.

EU:s utrikesministrar ska diskutera frågan om läger för asylsökande på måndagen i Luxemburg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.