Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Storbritannien och USA hackade israeliska stridsplan

Israeliska F-16-plan.
Israeliska F-16-plan. Foto: Jack Guez/AFP

Brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten har kunnat se det israeliska stridspiloter och drönare såg i direktsändning. Det visar dokument som kommit fram via den tidigare NSA-anställde Edward Snowden.

Spionaget gick under kodnamnet Anarchist och har väckt en ny debatt om hur vänligt sinnade nationer spionerar på varandra, skriver The Guardian. Detta sedan Wall Street Journal i december visade att USA har fortsatt avlyssna Israels premiärminister Benjamin Netanyahu trots att man lovade sluta med detta efter det att Snowden tidigare avslöjat spionaget.

Det nya avslöjandet gjordes av den amerikanska sajten The Intercept som hänvisar till dokument som läckts genom visselblåsaren Edward Snowden. Enligt sajten har spionaget pågått sedan 1998 – då mot drönare – och kunnat utföras med en mjukvara som i vanliga fall används för att hacka sig in i tevekanaler som låsts för icke betalande.

I mars 2008 kunde britterna också hacka sig in i ett av de USA-tillverkade F-16-plan som det israeliska flygvapnet använder och se det piloten kunde se på den skärm som sitter i cockpit, skriver The Intercept.

Signalspaningen utfördes från en brittisk flygbas på Cypern och från NSA:s anläggning i England och det finns enligt The Guardian mycket som tyder på att spionaget av de krypterade videosändningarna har pågått tills ganska nyligen.

Enligt tidningen visar dokumenten bland annat att Storbritannien och USA var särskilt intresserade av att kunna se om Israel förberedde en attack mot Iran.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.