Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Storbritannien öppnar för arbetskraft från EU

Nyutnämnde Brexitminsitern Dominic Raab.
Nyutnämnde Brexitminsitern Dominic Raab. Foto: AFP

EU-medborgare ska även framöver i viss utsträckning kunna arbeta utan visum i Storbritannien, framgår i brittiska regeringens förslag om framtiden med Europeiska unionen.

Förslaget har lämnats till Bryssel inför förhandlingarna som fortsätter nästa vecka.

Nya Brexit-ministern Dominic Raab presenterade regeringens så kallade vitbok i parlamentet på torsdagen. Han har efterträtt David Davis som, tillsammans med utrikesminister Boris Johnson och ytterligare en minister, lämnat regeringen i protest mot att premiärminister Theresa May drivit igenom förslaget.

De tidigare ministrarna anser att Storbritannien får en för nära relation med EU efter Brexit.

I vitboken föreslås att varor, inklusive jordbruksprodukter, fortsatt ska handlas fritt mellan Storbritannien och EU. Därmed undviker parterna en hård gräns på irländska ön. Övriga friheter kopplade till EU:s inre marknad (kapital, tjänster och personer) ska upphöra.

När det gäller arbetskraft har regeringen en formulering om att EU-medborgare ska tillåtas att utan visum arbeta i Storbritannien under en begränsad tid och med tydligt definierade ramar. Brittiska medborgare ska ha motsvarande rättighet i EU.

Regeringens vitbok är ett sätt att få fart på förhandlingarna mellan britterna och EU. Dominic Raab ska resa till Bryssel nästa vecka och möta EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Den sistnämnda skriver på twitter att vitboken nu ska analyseras och att han ser fram mot förhandlingarna.

Dominic Raab fick mycket kritik i underhuset när han presenterade vitboken. Flera EU-skeptiska partikamrater i konservativa Tories pekade på att vitboken betyder att landet fortsatt måste ta hänsyn till EU:s lagar inom vissa områden. Från den mer EU-vänliga oppositionen, socialdemokratiska Labour, sades att förslaget aldrig kommer att röstas igenom i parlamentet.

Regeringens plan är att slutförhandla ett avtal om framtida relationer i höst. Det avtalet ska sedan godkännas av Europaparlamentet och samtliga 28 medlemsstater innan Storbritannien lämnar den 29 mars nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.