Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 03:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/storbritannien-stoppar-raggningsexpert/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Storbritannien stoppar ”raggningsexpert”

Other: Skärmdump från Change.org

En 25-årig amerikan som kallar sig raggningsexpert kan vara den förste som nekats visum på grund av sexism, skriver New York Times. Brittiska myndigheter stoppade i veckan mannen från att ta sig in i Storbritannien.

Storbritanniens inrikesministerium beslutade att Julien Blanc ska nekas visum till Storbritannien. Beslutet kom efter att mer än 150.000 personer skrivit under en namninsamling för att stoppa den självutnämnde raggningsexperten.

– Inrikesministern (Theresa May, red. anm.) har möjlighet att stoppa en individ om hon anser att hans eller hennes närvaro i Storbritannien inte överensstämmer med allmänhetens bästa eller om [ett nekat inresetillstånd] kan motiveras med hänsyn till den allmänna ordningen, sade en talesman för ministern till Daily Mail.

Det är en sällsynt myndighetsåtgärd som huvudsakligen använts för högerextremister och misstänkta terrorister.

När Blanc i början av november skulle hålla seminarier i Australien om hur man raggar kvinnor möttes han av häftiga demonstrationer. Hotellet där seminariet skulle äga rum beslutade att avboka evenemanget. Många tog avstånd från den kontroversielle amerikanen, även polisen.

”Att beskriva kvinnor som objekt och aktivt verka för att kvinnor ska skymfas är ovärdigt för hela vårt samhälle”, sade Ken Lay, polischef i delstaten Victoria i sydöstra Australien, i ett uttalande.

 

Även i Kanada dit Julien Blancs turné skulle ta honom har man inlett kampanjer för att stoppa honom. Protesterna har fått Blanc att ställa in återstoden av sin turné.

25-åringen skriver på sin webbsida att män som deltar i hans raggningskurser kommer att lära sig hur man får ”kvinnor att be om att ligga med dig”. Hans metoder har jämförts med sexuella övergrepp. På en del bilder av Julien Blanc som blivit virala i sociala medier under hashtaggen #ChokingGirlsAroundTheWorld ser han ut att ta stryptag på kvinnor.

I en intervju för CNN bad 25-åringen om ursäkt för sitt agerande.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag kan ha kränkt på något sätt – det har aldrig varit min avsikt.

Om bilderna där han ser ut att strypa kvinnor säger han:

– Det var ett horribelt, horribelt försök att skoja till det.

Förtydligande 2014-11-23 16:53
Julien Blanc är född i Schweiz, men bor i USA.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.