Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/storbritanniens-forsvarsminister-far-sparken/

Världen

Storbritanniens försvarsminister får sparken efter Huawei-läcka

Bild 1 av 2 Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson sparkas.
Foto: Francisco Seco/AP
Bild 2 av 2 Gavin Williamson tillsammans med Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Foto: Daniel Leal-Olivas/Pool via AP

Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson får sparken efter anklagelser om att ha läckt hemlig information från ett möte i nationella säkerhetsrådet, rapporterar The Guardian.

Rätta artikel

För drygt en vecka sedan läckte information om den brittiska regeringen planerar att låta det kinesiska telekombolaget Huawei hjälpa till att bygga det brittiska 5G-nätet. Enligt uppgifterna är flera ministrar oroliga över att släppa in det kinesiska bolaget.

Gavin Williamson nekade till att ha fört informationen vidare, men får nu alltså sparken av premiärminister Theresa May efter att en utredning gjorts, skriver The Guardian. 

”Premiärministern har förlorat förtroendet för hans förmåga att tjänstgöra som försvarsminister och som minister i hennes regering”, heter det i ett uttalande.

Flera länder har den senaste tidenstoppat inköp av utrustning från företaget på grund av misstankar om spionage och säkerhetshot.

Biståndsministern Penny Mordaunt tar över som försvarsminister.  Hon ersätts i sin tur av Rory Stewart, som varit minister med ansvar för landets fängelser.

Penny Mordaunt blir ny försvarsminister. Foto: DanielL LealL-Olivas/AFP

Liberaldemokraterna kräver på söndagskvällen att en brottsutredning inleds mot Gavin Williamson. Enligt The Guardian vidhåller Gavin Williamson att han är oskyldig till läckan.

Läs mer: Svenska mobiloperatörer beroende av spionanklagade Huaweis utrustning