Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/storbritanniens-premiarminister-cameron-avgar/

VÄRLDEN

Storbritanniens premiärminister Cameron avgår

Foto: AFP

Storbritanniens premiärminister David Cameron avgår inom kort, meddelar han på en presskonferens utanför 10 Downing Street.

– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och det måste respekteras, säger han.

Cameron meddelade att han inte kan sitta kvar efter omröstningen eftersom han hade stött sidan som ville stanna kvar i EU. Ett besked som kom något oväntat. Under folkomröstningskampanjen har premiärministern upprepade gånger sagt att han inte skulle behöva avgå även om det skulle sluta i att lämnasidan vann.

Han hade meddelat drottningen om sin avgång strax före presskonferensen.

Nu ska Storbritannien aktivera den så kallade artikel 50, Lissabonfördragets paragraf om ett utträde ur EU.

– Vi måste nu förbereda oss för att förhandla. Det kommer krävas ett starkt ledarskap för att klara detta, säger Cameron, och menade att han inte är rätt person att inleda den processen om ett utträde ur EU.

David Cameron tror att en ny premiärminister kan tillsättas under Konservativa partiets kongress i oktober.

Han sade också att även om ett utträde ur EU inte är den väg han har rekommenderat är han övertygad om att Storbritannien kan överleva utanför unionen. Cameron sade att han kommer göra allt han kan för att stödja landet i den kommande processen.

– Jag älskar det här landet och jag känner mig hedrad att ha tjänat det, sade Cameron.

I talet försäkrade premiärministern marknaderna och investerarna att Storbritanniens ekonomi ”i grunden är stark”. Det kommer inte bli några omedelbara förändringar för människor som bor utomlands eller när det gäller utrikesresor samt export av varor och tjänster.