Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Storhetsvansinnet blev El Chapos fall – så kunde han hittas

Joaquín ”El Chapo” Guzmán har gripits.
Joaquín ”El Chapo” Guzmán har gripits. Foto: EDGARD GARRIDO

Kartelledaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán har gripits i Mexiko, ett halvår efter den spektakulära rymningen från ett högsäkerhetsfängelse.

”El Chapo” ville göra en film om sitt liv och hade varit i kontakt med personer i filmbranschen – det blev hans fall.

”El Chapo” tillfångatogs av militär i staden Los Mochis i delstaten Sinaloa i nordvästra Mexiko efter den mest omfattande polisjakten i landets historia. President Enrique Peña Nieto meddelade själv nyheten:

”Uppdraget slutfört. Vi har honom. Jag vill informera alla mexikaner om att Joaquín Guzmán Loera har gripits”, skrev presidenten på Twitter.

Guvernören i Sinaloa uppgav att Guzmán greps på ett hotell i utkanten av Los Mochis, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt marinkåren dödades fem brottslingar vid insatsen.

Läs mer: DN följde knarkkungens spår

Joaquín "El Chapo" Guzmán ville göra film om sig själv under sin tid på flykt. Guzman kontaktade nyckelpersoner i filmbranschen – vilket hjälpte myndigheterna att ta fast honom.

– En avgörande faktor för att vi skulle kunna lokalisera honom var att vi upptäckte hans intention att göra en självbiografisk film, för vilken han etablerade kontakt med skådespelare och producenter, säger åklagaren Arely Gomez.

Bara några timmar efter gripandet flögs Guzmán i helikopter tillbaka till det mexikanska säkerhetsfängelset Altiplano som han rymde ifrån den 11 juli, genom en 1,5 kilometer lång tunnel. Det var andra gången han rymde från ett fängelse. 2001 tog han sig ut genom att gömma sig i en tvättkorg.

Hans spektakulära rymning och tidigare knarksmuggling under gränsen mellan USA och Mexiko har fått medier att döpa honom till ”Tunnelkungen”. Även den här gången försökte han leva upp till namnet. Han flydde nämligen morgonens razzia i en avloppstunnel, men greps när han försökte undkomma i ett fordon, berättar riksåklagare Arely Gomez.

USA:s justitieminister Loretta Lynch prisar gripandet som ett slag mot Sinaloakartellen som Guzmán leder. USA har tidigare försökt få honom utlämnad utan att lyckas. Kanske får framstötarna större framgång den här gången. Det tror i alla fall Alejandro Hope, säkerhetsexpert och tidigare anställd i den mexikanska underrättelsetjänsten.

– Den stora frågan är inte om de tänker utlämna honom, utan när. Jag tror inte att Mexikos regering vill riskera en ny rymning, säger Alejandro Hope till AFP.

Fakta. ”El Chapo”

Joaquín Guzmán föddes i staden Badiraguato och är runt 57 år gammal, uppgifterna varierar. Han hade en framträdande roll i kampen mellan de olika knarkkartellerna under 1980-talet. När han blev ledare för Sinaloakartellen blev han också världens mest eftersökta knarksmugglare.

Sinaloakartellen kontrollerar en stor del av det kokain, marijuana och metaamfetamin som smugglas in i USA. Innan han greps 2014 hade USA utlyst en belöning på fem miljoner dollar för information som kunde leda till hans gripande.

Hans tillgångar beräknas uppgå till motsvarande runt åtta miljarder kronor.

Våldet i Mexiko har ökat kraftigt sedan förre presidenten Felipe Calderon startade kriget mot knarkkartellerna 2006. Mer än 80 000 personer har dödats.

Källor: BBC, AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.