Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Storm mot Akin efter abortuttalande

Todd Akin med sin hustru Lulli på Missouris delstatsmässa i förra veckan.
Todd Akin med sin hustru Lulli på Missouris delstatsmässa i förra veckan. Foto: Orlin Wagner / AP
Republikaner i USA rasar mot en av sina egna. Kongressledamoten Todd Akin hänger löst sedan han påstått att våldtagna kvinnor har ett biologiskt skydd mot att bli gravida.

I en tv-intervju hävdade Akin att frågan om våldtagna kvinnor ska tillåtas göra abort är irrelevant då de sällan blir gravida.

– Efter vad jag förstår från läkare är det väldigt ovanligt, sade Akin som påstod att kroppen har ett biologiskt försvar mot graviditet vid våldtäkt.

Uttalandet har väckt stor ilska och ledande republikaner, däribland presidentkandidaten Mitt Romney, kräver att Akin drar sig ur kampen om senatsplatsen för delstaten Missouri — en viktig plats för att republikanerna ska vinna majoritet i senaten i höst.

Akin har bett om ursäkt, men står fast vid sin åsikt att abort alltid ska vara olagligt och han har inte dragit sig ur valkampanjen.

De starka reaktionerna mot Akins kommentar visar hur känsliga sociala frågor är för republikanerna. I många delstater har Demokraterna ett övertag bland kvinnor, som generellt sätter större vikt vid abortfrågan än män gör.

Men även om de kritiska kommentarerna haglat på nationell nivå har flera republikaner gått ut till Akins försvar hemma i Missouri.

Av den knappa hälft av amerikanerna som är emot abort är det bara en minoritet som tycker att ingreppet ska vara olagligt under alla omständigheter.

Till denna grupp hör Susan Davies, medlem i lobbyorganisationen National Right to Life, som själv gjort flera aborter men bytt åsikt på senare år. När TT intervjuade henne tidigare i år förklarade hon sin åsikt.

– Jag drabbades av en sådan sorg när jag insåg vad jag gjort. Sedan träffade jag min nuvarande man som blev till genom en våldtäkt. Det fanns en mening med att han skulle födas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.