Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stormakterna söker hindra nytt kaos

Stormakterna försöker nu hindra det maktvakuum och politiska kaos som hotar att följa efter Muammar Khaddafis fall.

På måndagen utlyste Frankrike ett extrainsatt möte för den så kallade kontaktgruppen för Libyen. Kontaktgruppen består av ett fyrtiotal länder och organisationer, däribland USA och Nato. Gruppen har ensidigt ställt sig på det nationella övergångsrådets (NTC) sida och har under våren försökt hjälpa till att bana väg för en snabb och fredlig maktväxling.

Frankrike har varit hårt engagerat i kampen mot Khaddafi , både som en av de pådrivande i Natobombningarna och i försöken att hitta diplomatiska lösningar. Ledaren för övergångsrådets exekutivkommité, Mahmoud Jibril, väntas besöka Frankrikes president Nicolas Sarkozy de närmaste dagarna.

Den som tolkar in en viss nervositet i det franska agerandet gör nog en riktig bedömning. Ända sedan det väpnade motståndet mot Khaddafis styrkor inleddes har en och samma fråga återkommit: ”Vilka är egentligen de libyska rebelllerna – och vad är deras långsiktiga mål?”

Svaret är fortfarande oklart. Den som besökt rebellfästet Benghazi under våren har träffat en ytterst brokig samling människor som alla säger sig företräda oppositionen: USA-utbildade businessmän, stamhövdingar, radikala universitetsprofessorer, avhoppare från Khaddafis ”gröna rörelse” och militanta islamister. Till detta kommer de berber som deltagit i kampen mot Khaddafi .

Alla dessa grupperingar är emot Khaddafi men har i övrigt inte mycket gemensamt.

Visserligen har Mahmoud Jibril funnit sig väl till rätta i rollen som inofficiell premiärminister och han har vunnit respekt bland kontaktgruppens ledare för sin nedtonade retorik och anspråkslösa stil.

Men detta kan inte dölja att det under vårens och sommarens inbördesstrider kommit flera oroande tecken på splittringstendenser bland oppositionen. Det mest uppenbara uttrycket för detta är mordet på rebellernas militäre överbefälhavare Abdelfattah Younes för tre veckor sedan. Younes var en av Khaddafis närmast förtrogna men bytte sida under vårens uppror och anslöt sig till rebellerna. Han var dock långt ifrån någon oomstridd rebelledare och hamnade i en öppen maktkamp om kontrollen över armén med den karismatiske översten Khalifa Heftar, en annan avhoppare från Khaddafis styrkor som tillbringat de senaste åren i USA.

Det är oklart vem som ligger bakom mordet. Övergångsrådet skyller på Khaddafis män, men enligt obekräftade uppgifter i Benghazi ska en rebelltrogen islamistisk falang ligga bakom dådet. I turbulensen efter mordet upplöstes NTC:s regering, bland annat har finans- och försvarsministern fått gå.

Under sommaren har också rebellernas försök att ta ett fast grepp om landets oljetillgångar delvis strandat. NTC:s oljeminister Wahid Bugaighis blev utbuad när han besökte Agoco, landets största nationella oljebolag, vars företagsledning demonstrativt avvisade alla försök till förändring av verksamheten som Bugaighis kom med.

NTC:s officiella företrädare är medvetna om omvärldens misstro mot deras förmåga att ta över styret i Libyen. Rebellernas toppdiplomat i Storbritannien, Mahmoud Nacua, underströk på måndagen för internationella nyhetsbyråer att något maktvakuum inte kommer att uppstå och att övergångsrådet ”snarast” kommer att flytta från Benghazi till Tripoli.

Frågan är vad hans försäkringar är värda – inte nog med att Libyen är etniskt splittrat och krigshärjat – all makt har i över fyrtio år legat hos envåldshärskaren Muammar Khaddafi, som utrotat allt som liknar ett civilt samhälle. Det gör sannerligen inte rebellernas uppgift lättare.

Nationella övergångsrådet bildades i februari

■ Libyens nationella övergångsråd, NTC, bildades den 26 februari 2011, drygt en vecka efter att protesterna i Libyen startat på allvar. Rådet har haft sitt säte i Benghazi.

■ Mustafa Abdul Jalil, avhoppad justitieminister, var en av grundarna av rådet och är i dag ordförande i rådet. En annan av de framträdande ledarna är Mahmoud Jibril, som den 23 mars utsågs till ordförande i övergångsrådets exekutivkommitté. Han är statsvetare och ekonom och utbildad i Kairo och i USA, och är också han en avhoppare från Khaddafi s regim. Från 2007 ledde han arbetet med privatisering i Libyen.

■ Frankrike blev det första land som erkände övergångsrådet som Libyens legitima regering den 10 mars i år. Senare har även bland annat Storbritannien och Qatar erkänt övergångsrådet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.