Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stormen-barry-tappar-kraft-mindre-regn-an-forutspatt/

Världen

Stormen Barry tappar kraft – ännu stora mängder regn

Bild 1 av 2
Foto: Scott Olson/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Seth Herald/AFP

Ovädret Barry fick invånarna i New Orleans, i den amerikanska delstaten Louisiana, att frukta en upprepning av 2005. Visserligen är man bättre rustad i dag för att möta oväder. Men för många New Orieansbor lever minnet starkt efter den förödande cyklonen Katrina som för 14 år sedan orsakade minst 1.200 dödsoffer och lade 75 procent av staden under vatten.

Barry nådde land som en orkan på lördagsmorgonen lokal tid men försvagades snabbt till tropisk storm och väntas försvagas ytterligare under det kommande dygnet. 

Vindhastigheten var på söndagsmorgonen svensk tid drygt 22 meter per sekund, vilket är stormnivå. 

Prognoserna för nederbörden har sänkts, och nu räknar man med som mest 200-380 mm regn över delar av sydliga och centrala Louisiana och sydvästra Mississippi, skriver Nola.

Det rör sig fortfarande om mycket stora regnmängder – det kan alltså bli över 350 liter per kvadratmeter – som kommer att orsaka översvämningar.

Barry rör sig norrut med omkring 12 kilometer per timme. 

Att stormen fick en så långsam bana, och rörde sig längs kusten väster om New Orleans, räddade staden från översvämningar den här gången. Man hade varnat för att vattenståndet i Mississippi var ovanligt högt för årstiden, och att Barry kunde ha blivit droppen som fick den att svämma över, men nu hann vattennivån sjunka lite innan den på nytt kommer att stiga. 

I New Orleans rapporterades på söndagsmorgonen lättare regnskurar. Affärer var öppna som vanligt och även om det var färre människor än normalt på gatorna vågade sig både joggare och hundägare ut.

Samtidigt varnar väderleksrapporterna fortfarande för omfattande skyfall i centrala Louisiana och potentiellt livsfarliga översvämningar längs Mississippifloden.

Prognos över Barrys bana de kommande dygnen. Den är utfärdad av USA:s vädermyndighet vid klockan 22 på lördagskvällen i USA, det vill säga 05.00 på söndagsmorgon svensk tid. Foto: National Weather Service