Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stormen-florence-nedgraderas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stormen Florence nedgraderas

Stormen Florence sedd från rymdstationen ISS i rymden.
Stormen Florence sedd från rymdstationen ISS i rymden. Foto: AFP/NASA

Under början av helgen väntas stormen Florence nå kusten vid de amerikanska delstaterna North Carolina och South Carolina. Myndigheterna förbereder sig på kraftiga översvämningar, men på onsdagseftermiddagen nedgraderades stormen till kategori 3.

Stormen Florence har växt till sig i styrka i mellersta Atlanten och befinner sig nu drygt 70 mil från den amerikanska östkusten. Under onsdagseftermiddagen (lokal tid) sjönk stormen dock i styrka till 55,9 meter per sekund, vilket gör att stormen klassas som en kategori 3-storm. Tidigare klassades den som en kategori 4.

– Det här kommer inte bli en hastig vindpust... Det här kommer att bli ett Mike Tyson-slag mot Carolinas kust. I dag var sista bra dagen att evakuera, säger Jeff Byard på den federala katastrofmyndigheten, till den amerikanska tv-kanalen CNN.

Det kraftiga ovädret väntas ge uppemot 100 centimeters regn vid kusten vilket kan leda till kraftiga översvämningar, enligt National Hurricane Center. 

Över en miljon människor evakueras från North Carolina, South Carolina och Virginia för att sätta sig i säkerhet mot stormen, som väntas ha en diagonal på drygt 24 mil.

Enligt elbolaget Duke Energy riskerar uppemot fyra miljoner hushåll att bli av med strömmen i North Carolina och South Carolina, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flera affärer och restauranger har redan stängt och på butikshyllorna börjar bröd, mjölk och konserverar att ta slut. Vid kusten har även flera bensinstationer börjat stänga, vilket gjort att flera bilister står utan drivmedel för att kunna evakuera sig själva från området.

Stormen Florence är den första cyklonen för säsongen att nå minst kategori 3 och kan bli den första av minst den styrkan att slå mot amerikanska östkusten sedan 2004.

Läs mer: Orkanen Florence närmar sig farligaste nivån 

Läs mer: USA:s östkust stålsätter sig för jätteorkanen Florence 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.