Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Storseger för vänstern i Greklands val

Vänsterpartiet Syriza tog en historisk seger i söndagens grekiska val. Ännu sent på kvällen var det dock oklart om partiet skulle få egen majoritet i parlamentet, något som avgör om dess ledning måste söka stöd från andra partier för att få igenom sin politik.

– I kväll har det grekiska folket skrivit historia. Grekland lämnar nu den katastrofala åtstramningspolitiken bakom sig. Fem års förödmjukelse och lidande är över, sade Syrizas partiledare Alexis Tsipras i sitt segertal på söndagskvällen.

– Vår seger är en seger för alla de folk i Europa som nu kämpar mot sparpolitiken och de förödande åtstramningar som förstör vår gemensamma framtid. Jag lovar er att den här nya grekiska regeringen kommer att vara redo att förhandla om en hållbar lösning på skuldfrågan. Men Grekland kommer till förhandlingsbordet med tydliga reformförslag och en fyraårsplan för skuldsanering och tillväxt, fortsatte Tsipras.

Några minuter dessförinnan hade högerpartiet Ny demokratis partiledare Antonis Samaras erkänt sig besegrad.

– Det grekiska folket har talat och jag respekterar dess vilja. Jag har ett rent samvete. Ny demokrati är redo att spela en roll även i framtiden som garant för Greklands europeiska väg, sade Samaras.

Med omkring hälften av rösterna räknade hade vänsterpartiet Syriza fått 36 procent av väljarstödet, medan Ny demokrati stannade på omkring 28 procent.

Då det största partiet automatiskt får 50 tilläggsmandat i parlamentet, kan ett valresultat på uppemot 40 procent ge Syriza egen majoritet. Enligt den första officiella valprognosen får vänsterpartiet dock bara 150 mandat av de totalt 300 mandaten i det nya parlamentet – ett för lite för att nå egen majoritet.

Prognosen har en viss felmarginal, vilket väntas göra nattens rösträkning till en rysare. Ett enskilt mandats förändring kan alltså avgöra den nya regeringens handlingsfrihet.

Läs mer: Fyra utmaningar som väntar i Grekland.

Det nyfascistiska partiet Gyllene gryning ser ut att bli Greklands tredje största parti med 6,3 procent av rösterna, strax före mittenpartiet Potami (Floden) med 5,9 procent och kommunistpartiet KKE med 5,6 procent.

Det gamla statsbärande, socialdemokratiska Pasok får bara 4,8 procent. Pasoks tidigare ledare Giorgos Papandreou ser samtidigt ut att misslyckas med att ta sitt nya parti "Rörelse för förändring" in i parlamentet. Enligt prognosen får det omkring 2,5 procent av rösterna, strax under treprocentsspärren.

Det nationalistiska högerpartiet "Oberoende greker" verkar dock ta sig över spärren med en dryg procents marginal. Tillsammans med Potami beskrivs det som ett möjligt samarbetsparti för Syriza, på grund av dess hårdföra kritik mot de senaste årens nedskärningar.

Läs mer: Mannen som blir Greklands nya ledare

Allt tyder på att Syrizas ledare, den 41-årige Alexis Tsipras, blir Greklands yngste premiärminister sedan 1865. Det enda som kan hindra hans tillträde är att Tsipras vänsterparti inte får majoritet och sedan fälls i en misstroendeomröstning.

Tsipras vill ha kvar euron i Grekland, men kräver att EU anordnar en stor skuldkonferens för att skriva ned lånen till landet, något som riskerar att leda till finansiell oro i EU. Tysklands finansminister, Finlands statsminister och EU-kommissionens ordförande finns bland dem som uttryckt oro för den grekiske vänsterledarens planer. Men samtidigt finns också ekonomer som anser att en skuldavskrivning är det enda sättet att få ordning på den grekiska ekonomin.

Läs mer: Johan Schück: Stora svårigheter väntar för Syriza

Söndagens val förefaller ha gått lugnt till. När vallokalen i kvarteret Kypseli, inte så långt från centrala Aten, öppnade på söndagsmorgonen var Tzianetos Loukas en av de första som röstade.

– Vi behöver förändring, förklarade han för DN utan att avslöja vilket parti som fick hans röst.

Känner du hopp eller rädsla inför resultatet i kväll?

– Det kan i alla fall inte bli värre än det är.

Vallokalen var inrymd i en skola och i de vackert målade korridorerna hängde skolbarnens teckningar överallt.

I dessa traditionella arbetarkvarter bor i dag många invandrare, men också för infödda greker är det är populärt område.

Lite senare på förmiddagen kom också vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras till skolan.

Tsipras har tidigare bott i området och hör fortfarande till valkretsen.

Ett enormt medieuppbåd mötte Tsipras utanför vallokalen och han verkade segerviss och glad.

Det märks att han har starkt stöd i sina gamla kvarter.

– I dag firar vi demokratin, deklarerade en äldre man som just hade röstat.

Han ville inte avslöja vilket parti han har gett sin röst, men förklarade med klurig min att det blir ett bra valresultat ikväll.

– Det verkar ju som om Syriza vinner. Då förstår du kanske var jag har mina sympatier.

I mer än ett år har Syriza toppat opinionsmätningarna. Den senaste veckan har gapet dessutom ökat till konservativa Ny demokrati, vars partiledare Antonis Samaras är landets premiärminister.

Samaras har varnat för följderna av en vänsterseger i valet, men väljarnas önskan om politisk förändring tycks stor.

En äldre kvinna som också lade sin röst till vänster, som hon uttryckte saken, sade sig vara trött på politiken.

– Jag känner ingen entusiasm, utan viss oro. Men jag hoppas förstås att det ska gå bra.

9, 8 miljoner greker var röstberättigade och 22 partier ställde upp i valet.

Uppdraget att bilda regering går först till det parti som fått flest röster.

Om regeringsbildningen misslyckas får partiet som kommit på andra plats samma möjlighet – och sedan partiet på tredje plats.

Om inget parti lyckas bilda en majoritetsregering kan det bli nyval i Grekland igen, tidigast den 8 mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.