Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Största fyrverkeriet i världen

Det svenska nyårsfirandets fyrverkerier ligger i lä. I Japan skjuts världens största fyrverkeripjäs upp varje år på Katakai-Matsuri-festivalen. Pjäsen väger nästan ett halvt ton och åskådare måste hålla sig på minst en kilometers avstånd.

Festivalen Katakai-Matsuri, känd för sina fyrverkerier, firas varje höst i staden Ojiya. Fyrverkerierna ses som en offergåva till gudarna.

Krutet i den 1,2 m i diameter stora Yonshakudama skulle räcka till ”att döda tio personer”, enligt Masanori Honda, vd för företaget som tillverkar monsterbomben.

Yonshakudama väger uppemot 450 kg. Pjäsen skjuts 850 meter upp i luften från ett stålrör nedgrävt i marken. Väl uppe sprids fyrverkerierna över 800 meter på himlen. Åskådare uppmanas att hålla sig på en kilometers avstånd från uppskjutningsplatsen och personerna som skjuter iväg bomben tar direkt betäckning i en bunker flera hundra meter bort.

Se Yonshakudama in action nedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.