Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stort stöd för Putin bland Krims invånare

SIMFEROPOL. Mycket är sig likt i dagens ryska presidentval, och som tidigare är Putin säker på att vinna. Men denna gång finns en avgörande skillnad: För första gången kommer invånarna på Krim, den ukrainska halvön som Ryssland annekterade för exakt fyra år sedan, att delta i valet.

– Det var en tokig fråga, säger 62-årige pensionerade svarvaren Sergej Kalugin, och ställer ner sin kopp rykande gröna te på soffbordet.

Det han reagerar på är min enkla undran vem han kommer att rösta på i valet. Vi befinner oss i Sergej och Tatiana Kalugins trivsamma lägenhet i Simferopol, huvudort i den tidigare ukrainska autonoma republiken Krim – sedan den 18 mars 2014 en beståndsdel av Ryska federationen.

Läs mer: Tillslag mot Navalnyj dagen före valet 

När Sergej och Tatiana, även hon pensionär efter ett arbetsliv som teknisk kontrollant på en maskintillverkningsfabrik, röstar i söndagens presidentval är det för dem något av en historisk dag. Det är inte bara för att den infaller samma datum som Krims förening med Moder Ryssland, utan för att de ser den som den ”lyckligaste dagen i livet”. Vilket de tackar Putin för, som givetvis får deras röst.

– Självklart röstar jag på Putin. Han är faktiskt den som befinner sig högst på politikens olymp, inte bara i Ryssland, utan i hela världen. Säg någon annan ledare som har större inflytande i dag? Knappast Merkel, Trump är ett frågetecken… möjligen skulle det vara Kinas ledare Xi Jinping, funderar Sergej.

Sergej Kalugin och Tatiana Kalugina kommer båda att rösta – självklart på Putin.
Sergej Kalugin och Tatiana Kalugina kommer båda att rösta – självklart på Putin. Foto: Gennadiy Iotkovskiy

Hans fru Tatiana har samma uppfattning, och är till och med ännu mer uppfylld av bubblande entusiasm.

– Allt har börjat blomstra, det är en så enorm förändring. Gud vad jag är lycklig över att vi nu tillhör Ryssland. Inte minst därför att vi slipper undan allt det kaos som pågår i Ukraina. Man påstår att vi tvingades till det här. Men tror du verkligen att vi gick ut och röstade i sådana massor, 97 procent, under vapenhot?

Hon ber mig att titta ut genom balkongfönstret för att visa ett exempel på vad förändringen konkret handlar om: där syns byggkranar och en rad höghus som skjuter i höjden.

– Se på hela den här ytan framför vårt hus, förut var det en skräptomt där, med en militärförläggning och en vapendepå. Nu byggs det så det knakar. På den ukrainska tiden var det bara ett elände. Soldater från förläggningen brukade gå runt och tigga mat och cigaretter, men nu är det helt annorlunda, säger Tanja.

Hon säger att nu räcker pensionen – utbetalad i ryska rubel – mycket längre. Och hon kunde förra året ha råd med att renovera köket, något som var helt otänkbart tidigare.

För Sergej är övergången i Ryssland inte främst en fråga om att allt har blivit så fantastiskt. Han pekar på korruptionen och pappersexercisen där oändliga horder av tjänstemän kräver allt fler dokument för att bevilja det minsta tillstånd.

– Jag hade inte så stora förväntningar om att allt skulle bli bättre. Det avgörande för mig var att Krim skulle undgå det inbördeskrig som drabbade Ukraina. Men det har faktiskt blivit bättre. Snart har de byggt färdigt en bro över Kertj-sundet till det ryska fastlandet, nya vägar byggs och flygplatsen i Simferopol har en ny modern terminal.

Läs mer: Vladimir Putins enda plan: att behålla makten

Jag frågar om han inte hyser några tvivel eftersom insatsen av de ”små gröna männen” – ryska oidentifierade soldater – med följande folkomröstning och annektering för fyra år sedan stämplades som olaglig av större delen av världssamfundet. På det svarar Sergej:

– Inget referendum kan vara olagligt, det är ju ett uttryck för folkets vilja. Men Ryssland är och förblir ett imperium, även om det har gått upp och ner i historien. Med en hård vertikal maktpyramid, som under Stalin och nu Putin, blir riket starkt. Och nu är Putin på väg att samla ihop imperiet igen. Jag är ganska övertygad om att även ukrainarna kommer att vilja uppgå i Ryssland, om de får välja själva.

Nadezjda Gladysjova (t v), agronom och numera hemmafru, och Jekaterina Zavjalova, textildesigner, har olika åsikter om valet.
Nadezjda Gladysjova (t v), agronom och numera hemmafru, och Jekaterina Zavjalova, textildesigner, har olika åsikter om valet. Foto: Gennadiy Iotkovskiy

Men alla är inte lika lyckliga eller övertygade. När jag träffar de två väninnorna, agronomen Nadezjda Gladysjova, som just nu är hemmafru och textildesignern Jekaterina Zavjalova, öppnar det sig en spricka. De har olika åsikter om valet. Medan Nadja är glad över att Ryssland har övertagit Krim från övergått från Ukraina till Ryssland och röstar på Putin, tänker Katja att gå till valet, men inte lägga sin röst på någon.

– Presidentvalet är en ren cirkus med given utgång, och inte en seriös sak. Ta till exempel att sådana figurer som Ksenija Sobtjak, en showbusinessperson, deltar i valet. Någon använder henne i sitt intresse. Det är verkligen ett fattigt urval, som om vi inte hade några bättre företrädare än så, säger Katja.

För Nadja är valet enklare. Hon är imponerad av att återuppbyggnaden har gått så snabbt.

– Allt går framåt, och jag kan knappast se några minus med Putin. Jag följer inte politiken så noga, men jag är glad för att vi tillhör Ryssland.

Det enda de är helt överens om är att 80 procent, eller till och med fler, kommer att rösta på Putin här på Krim.

Läs mer: Så har Ryssland förändrats under Putin – i 7 grafer

Ute på Simferopols gator märks inte mycket av någon valkampanj. Inga kandidater affischerar, inga valdebatter pågår. Det enda som förekommer är maningar att rösta – som en medborgerlig plikt.

Att maximera valdeltagandet är viktigt för att valet – som inte erkänns av någon viktig del av världssamfundet – ska få något slags legitimitet.

Det är en fråga av högsta prioritet för Krims centrala valkommission, understryker dess chef Michail Malysjev i ett samtal med DN. 

– Vi har gjort allt för att valet genomförs korrekt och för at förebygga valfusk, bland annat med hjälp av elektroniska rösträkningsmaskiner och videoövervakning av alla röstlokaler och rösträkning. Jag tror för min del att det här så småningom kommer att erkännas av omvärlden, när man inser att detta är folkviljan. EU och USA måste inse att Krim är lika mycket en del av Ryssland som Moskva och Sankt Petersburg, säger Malysjev.

De svenska observatörerna Kristofer Wåhlander och Ulf Grönlund på plats i Krim.
De svenska observatörerna Kristofer Wåhlander och Ulf Grönlund på plats i Krim. Foto: Michael Winiarski

Ett dussintal utländska valobservatörer, från bland annat Tyskland, Norge, Sverige och Danmark har kommit till Krim, men de tillhör ingen erkänd internationell organisation av typen OSSE. Svenskarna Kristofer Wåhlander och Ulf Grönlund är här som privatpersoner, på inbjudan av Rysslands federationsråd (parlamentets överhus).

– Jag är här som frivillig, för att se till att Krim får ett fritt och transparent val, säger Kristofer Wåhlander.

På min fråga om hans närvaro inte legitimerar ett val som stämplats som illegalt svarar han:

– Valet äger rum vare sig vi är här eller inte. Alternativet är en sämre övervakning.

Läs mer: Därför har Putin lyckats styra så länge

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.