Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/stort-tapp-for-arbeiderpartiet-i-norska-lokalvalen-raddas-av-miljopartiet/

Världen

Stort tapp för Arbeiderpartiet i norska lokalvalen – räddas av Miljøpartiet

Glada miljøpartister i Oslo. Foto: Hakon Mosvold Larsen

De stora traditionella partierna backar i de norska lokalvalen. Arbeiderpartiet gör ett katastrofval, men räddas kvar vid makten i Oslo och många andra kommuner tack vare framgångar för Miljøpartiet de grønne. På flera håll blir ett enfrågeparti mot vägtullar vågmästare. 

Det politiska landskapet i Norge har bytt skepnad efter kommun- och fylketingsvalet. Regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet backar. Arbeiderpartiet, AP, tappar nästan tio procent på nationell nivå och gör det sämsta valet i partiets historia, enligt NRK:s valvaka. 

Lokalvalens viktigaste fråga har varit  ”bompenger”, eller vägavgifter. Vinnarna är de partier som profilerat sig starkt för eller emot vägtullarna. Miljøpartiet de grønne, MDG, ökar stort, vänsterpartier Rødt mer än fördubblar antalet röster. Allra mest växer Senterpartiet, som kan söka samarbeten både till höger och vänster.

Enfrågepartiet Folkeaktionen nei til mer bompenger, FNB, kom från ingenstans och fick mer än 15 procent av rösterna i flera kommuner i västra Norge. I den näst största staden Bergen är FNB jämnstort med Arbeiderpartiet och ser ut att bli vågmästare, rapporterar Aftenposten. 

I Oslo och Trondheim kan det rödgröna styret fortsätta, men det gröna inflytandet kommer att öka då AP tappat mandat och MDG fått många nya. I Oslo ser MDG ut att få drygt 15 procent av rösterna.

Det är Norges klimatsatsning som väckt den infekterade debatten om vägtullar. I somras röstade stortinget för att Norge ska bli klimatneutralt redan år 2030. För att nå målet krävs kraftfulla politiska åtgärder. En av dem är vägavgifter som redan tidigare var höga och vanligt förekommande, men som det senaste året har ökat än mer.

I Norge finns både avgifter för att köra ut och in i städer, liknande trängselskatten i Stockholm, och ett utbyggt system av avgifter längs motorvägar ute i landet. I Oslo sattes 52 nya vägtullsstationer upp över en natt den 1 juni. 

När nästan 99 procent av rösterna hade räknats var Arbeiderpartiet största parti med 24,8 procent mot Høyre med 20,1 och Senterpartiet med 14,4 procent när hela landet summeras.

Norges statsminister, Høyres Erna Solberg, gratulerade i ett tal sent på måndagskvällen Senterpartiet och Miljøpartiet de grønne till deras framgångar. Det egna partiet har fortsatt gå bakåt, något som varit tydligt sedan 2011.

– Jag tror att Høyre kommer att hitta många lokala lösningar, sa hon med hänvisning till att partiet nu måste hitta flera samarbetspartner runt om i kommunerna.

– Vi hoppas få ett ganska blått Norge i flera samarbetskonstellationer.