Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stort vapenavtal klart under Trumps besök i Saudiarabien

Donald Trump och Saudiarabiens kung Salman.
Donald Trump och Saudiarabiens kung Salman. Foto: Evan Vucci/AP

Washington. Ett vapenavtal till ett värde av drygt 960 miljarder kronor blev klart under Donald Trumps besök i Saudiarabien. När toppmötet avslutas på söndagen ska Trump hålla ett tal inför ledare från över 50 muslimska länder.

Det tal som president Trump ska hålla vid ett toppmöte i Riyadh ska, enligt den nationella säkerhetsrådgivaren H R McMaster, hålla en ”inspirerande men rak” ton. Trump väntas ta upp kampen mot terrorismen med formuleringar om ”radikal islamistisk terrorism”, men också anslå en mer försonande ton gentemot islam. Ett sådant tal ligger långt ifrån hur retoriken såg ut bara för några månader sedan. Då gjorde Trump gång på gång negativa uttalanden mot muslimer, och kritiserade Saudiarabien för att vilja ”hålla kvinnor som slavar och döda homosexuella”. I december 2015 sa Trump att han i USA ville se ett ”totalt och komplett stopp för muslimer”; och han har sagt sig vara övertygad om att ”islam hatar oss”. Ett av hans första beslut som president var ett inreseförbud mot flera huvudsakligen muslimska länder.

Retoriken delas av andra i Vita huset, inklusive presidentens 31-årige rådgivare Stephen Miller. Miller, som hade en central roll i utformandet av Trumps mörka installationstal, är känd för sina antimuslimska uttalanden och har nu till största delen skrivit det tal som Trump håller i Saudiarabien. Han är huvudförfattare även av det tal som presidenten ska hålla inför Natos ledare i Bryssel nästa vecka.

Trumps följe togs på lördagen emot med guldglittrande välkomstceremonier. Att både hustrun Melania och dottern Ivanka slopade slöja väckte medial uppmärksamhet, då Trump 2015 kritiserade Michelle Obama för samma sak under president Obamas besök i landet.

För Trump är den åtta dagar långa utlandsresan ett tillfälle att vända sig bort från kriserna i Washington, där Vita huset kämpar febrilt med avslöjandena om turerna kring avskedet av FBI-chefen James Comey och utredningarna av den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentvalskampanj.

Den nya vapenaffären sträcker sig över en tioårsperiod, och är ett en av många kontrakt mellan saudiska och amerikanska företag som väntas bli klara, till ett sammanlagt värde av över 200 miljarder dollar. Avtalet syftar till ”ett långsiktigt stöd för regionens och Saudiarabiens säkerhet, och ska ses mot bakgrund av det iranska hotet”, enligt en högt uppsatt källa i Washington som nyhetsbyrån AFP talat med. Saudiarabien har på grund av de låga oljepriserna tvingat öppna sig allt mer. USA:s förre president Barack Obama avbröt vapenhandeln som markering mot hur Saudiarabien bedrev kriget i Jemen.

Ömsesidiga ansträngningar görs nu för att betona enighet, respekt och gemenskap. USA vill med hjälp av Saudiarabien förstärka fronten mot Iran. Efter besöket i Saudiarabien reser Trump vidare till Israel, Italien Vatikanen och Belgien. Det är väl känt att Donald Trump inte är särskilt förtjust i att resa; också under den intensiva valkampanjen valde han ofta att återvända till Manhattan för natten.

Fakta.Presidentparets resa

Donald Trumps utlandsresa är hans första som USA:s president.

Efter helgen i Saudiarabien tillbringar han två dagar i Israel, med besök i Jerusalem och möte med president Benjamin Netanyahu, och med den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

I Vatikanen träffar Trump påve Franciskus.

Trump deltar under veckan på Natomötet i Bryssel, innan han avslutar med G7-mötet på Sicilien på lördag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.