Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Strålningsexpert: Ännu risk för stort utsläpp

Faran är långt ifrån över i det havererade kärnkraftverket Fukushima 1. Sannolikt har man ett kontinuerligt utsläpp av radioaktiva partiklar, menar Leif Moberg på Strålsäkerhetsmyndigheten. Sakta börjar man dock återfå nödvändig strömförsörjning.

Strålningsnivåerna kring kärnkraftverket Fukushima, utslaget av tsunamin och hotat av total härdsmälta, är fortfarande höga. Man måste begränsa hur länge människor kan jobba i området. Gränsen för den tolererade stråldosen är 250 millisievert.

– När man uppnått den blir man förmodligen hemskickad, tror Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Moberg kan dock inte bedöma hur lång den maximala arbetstiden kan vara i nuläget. Strålningsnivåerna varierar från plats till plats inom området, och från tidpunkt till tidpunkt.

På onsdagen uppmättes en förhöjd strålningsnivå i kranvattnet i Tokyo, 20 mil från kärnkraftshaveriet. Nivån ligger över gränsvärdet för spädbarn, men detta värde är satt med god säkerhetsmarginal, enligt Leif Moberg.

Han tror att strålningen i huvudstaden delvis kan härröra från de kontrollerade utsläpp av gas från Fukushimas reaktorbyggnader som man gjort för att lätta på trycket.

– Men mycket tyder på att man också har någon form av kontinuerligt utsläpp. Det är vindarna som styr vilka utsläpp som når Tokyo.

På onsdagen syntes rök från reaktor tre, och arbetarna i närheten evakuerades. Det kan ha varit en försiktighetsåtgärd, menar Moberg, men det kan också ha berott på en reellt förhöjd strålningsfara.

Hur vill du bedöma läget nu jämfört med för några dagar sedan?

– Det är fortsatt allvarligt, och det kommer det att fortsätta vara så länge man inte har en säker kylning av reaktorerna.

Leif Moberg konstaterar att man lyckats dra fram elektrisk ström till anläggningen och arbetar med att försöka få in den i systemet, men ännu finns ingen bekräftelse på att man kunnat slå på de ordinarie kylningspumparna. Däremot har man delvis fått kontrollrummet i reaktor tre att fungera.

– När man har en tryggad kylning har man fått kontroll. Och där är man ju inte alls. Det finns fortfarande en risk för ett stort radioaktivt utsläpp.

Temperaturerna i de drabbade reaktorerna har vid flera tillfällen överskridit de 302 grader Celsius som de är konstruerade för. Reaktor nummer 1 nådde under en kortare period under onsdagen 400 grader för att sedan falla till 350 vid middagstid, skriver nyhetsbyrån Kyodo. Reaktor nummer 3 ska enligt Japans kärnsäkerhetsmyndighet ha legat på 305 grader under onsdagen.

Enligt myndigheten ska reaktorerna trots den höga temperaturen inte vara i fara för att smälta men ägaren TEPCO ökade under onsdagen mängden sjövatten som pumpas in i reaktor 1 med nio gånger jämfört med tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.