Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/strandhang-och-fodelsedagsfirande-har-ar-makthavarna-som-brot-mot-coronareglerna/

Världen

Strandhäng och födelsedagsfirande – här är makthavarna som bröt mot coronareglerna

Neil Ferguson, brittiska regeringens coronastrateg avgick sedan han brutit mot restriktionerna och tagit emot besök av en kvinna han hade ett förhållande med.
Neil Ferguson, brittiska regeringens coronastrateg avgick sedan han brutit mot restriktionerna och tagit emot besök av en kvinna han hade ett förhållande med. Foto: Thomas Angus

Nya Zeelands hälsominister tog en tur till stranden, en brittisk parlamentsledamot firade sin pappas födelsedag medan regeringens rådgivare tog emot en kvinna i sitt hem.

Här är fem makthavare som brutit mot coronareglerna – som de i flera fall själva varit med och utformat. 

David Clark, Nya Zeelands hälsominister 

Några dagar efter att Nya Zeeland hade infört sina hårdaste restriktioner körde landets hälsominister sin familj till stranden, två mil från hemmet i Dunedin. Men det var inte hans enda regelbrott. Tidigare hade han även fångats på bild när han kört en kortare sträcka med sin bil till en mountainbike-slinga.

När allt kom fram kallade han sig själv för idiot och erbjöd sig att avgå.

– Som hälsominister är det mitt ansvar att inte bara följa reglerna, utan att även fungera som exempel för andra nyzeeländare, sade han enligt BBC.  

Premiärminister Jacinda Ardern sade att Clark hade fått sparken ”under normala omständigheter”, men att de nu inte hade råd att orsaka stora störningar i hälsosektorn.

– Även om han behåller sin hälsoportfölj tar jag ifrån honom hans roll som biträdande finansminister. Han bröt mot reglerna, sade hon. 

De dåvarande restriktionerna sade att människor skulle stanna hemma om de inte hade absolut nödvändiga skäl, som inköp av mat och mediciner.

 

Catherine Calderwood, Skottlands chefsläkare 

I början av april avgick Catherine Calderwood sedan hon brutit mot restriktionerna genom att besöka sitt fritidsboende, uppger Sky News.

När chefsläkaren fångades på bild vid huset en helg erkände hon att det var andra gången hon var där sedan Storbritannien stängde ned. 

Calderwood hade då varit en framträdande röst i att få människor att lyda förmaningarna. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon meddelade – efter att inledningsvis ha försvarat Calderwood – att chefsläkaren inte längre skulle närvara vid presskonferenser. 

– Jag är mycket ledsen för mitt agerande och de misstag jag gjort, sade Calderwood och lämnade in sin avskedsansökan.

https://twitter.com/SKinnock/status/1243997196170772480

Stephen Kinnock, brittisk parlamentsledamot

I slutet av mars lade Kinnock ut en bild på Twitter efter att ha rest till London för att hälsa på sin pappa på födelsedagen. Det var fem dagar efter att Storbritannien hade stängt ned samhället – människor ombads stanna hemma om det inte fanns absolut nödvändiga skäl att ge sig ut, skriver Sky News

Bilden visade att Kinnock, som företräder Aberavon i Wales, höll fysisk distans, men han hängdes ändå ut av polisen som retweetade hans inlägg och skrev: 

”Vi vet att det är fint att fira sin pappas födelsedag, men det här är inte en nödvändig resa. Vi har alla våra roller att spela i det här, vi uppmanar er att följa restriktionerna, de finns där för att hålla oss säkra. Tack.”

 

Neil Ferguson, rådgivare till brittiska regeringen

Epidemiologen Neil Fergusons modeller bidrog till att utforma regeringens coronastrategi. Men för egen del valde han att bortse från reglerna om social distansering. 

Trots att samhället hade stängt ned, och människor ombetts stanna hemma och inte träffa andra personer än de i samma hushåll, tog han emot ett besök av en kvinna han hade ett förhållande med.

När allt uppdagades bad epidemiologen om ursäkt och avgick, men passade samtidigt på att försvara sitt agerande. 

– Jag agerade i tron att jag var immun, efter att ha testats positivt för coronaviruset, och helt isolerat mig i nästan två veckor efter att jag utvecklade symtom, sade han enligt The Guardian.

 

Stella Ndabeni-Abrahams, Sydafrikas kommunikationsminister 

Efter att ha fångats på bild under en lunch med en före detta politiker tvingades kommunikationsministern ta tjänstledigt från sitt jobb i två månader – varav en var obetald.

Vid tillfället befann sig landet i en 21 dagar lång nedstängning för att stävja coronautbrottet. Befolkningen uppmanades att stanna hemma med undantag för matinköp och sjukvårdsbesök. De första dagarna greps 17.000 personer, många av dem för att ha brutit mot reglerna. 

– Presidenten anser bestämt att ingen, inklusive ministern, står över lagen. Han säger att ingen av oss ska underminera vårt lands strävan efter att rädda liv i den här allvarliga situationen, sade en talesperson för president Cyril Ramaphosa om händelsen, enligt Reuters

Läs mer: 

Downing Street stöttar Dominic Cummings: ”Har inte kontaktats av polis”

Därför bevakar forskarna noga coronavirusets mutationer