Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stress bakom fågeldöd?

Sakkunniga i USA vågar ännu inte dra bestämda slutsatser om vad som fått tusentals fåglar att falla döda från himlen i Arkansas. Men delstatsveterinären George Badley säger att det lutar åt att fåglarna skrämdes ihjäl.

Rapporterna om döda fåglar kom från Beebee nära Little Rock under nyårsfirandet. Flera tusen fåglar dog. Alla hittades längs en sträcka nära delstaten Arkansas universitet. De flesta var av arten american black birds (som på svenska går under namnet rödvingetrupialer).

Prover från de döda fåglarna har sänts för analys till ett federalt laboratorium. I amerikanska medier fanns på måndagen inga rapporter om resultat. Däremot förklarade delstatsveterinären varför man tror att fåglarna dog av stress:

Omkring 20 kraftiga smällar ska ha hörts i trakten på nyårsaftonen — antingen fyrverkerier eller avsiktliga skrämskott avsedda för fåglarna. Ett vittne som hörde oljudet har uppgett att han också sett en stor flock panikslagna fåglar i samband med det. Fåglarna flaxade frenetiskt.

Dessa fåglar ser dåligt i mörker, påpekar Bradley, som antar att de uppskrämda kan ha flugit in i hus och träd.

I Arkansas-floden, drygt 15 mil bort, hittade man enligt lokala nyhetsmedier stora mängder död fisk dagen före händelsen. I det fallet tror man att det handlar om en sjukdom eftersom bara en art tycks ha slagits ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.