Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Strid när exterrorist vill bli politiker i Tyskland

Han var medlem i den västtyska terroristgruppen Röda arméfraktionen (RAF). Nu vill Wolfgang Grundmann bli kommunalpolitiker – med en häftig strid som följd.

Det är i den gamla universitetsstaden Marburg i västra Tyskland som exterroristen Wolfgang Grundmann ställer upp för socialdemokratiska SPD i de kommande kommunalvalen.

Men hans kandidatur har lett till en politisk strid, rapporterar tv-kanalen N-tv på sin sajt.

Grundmann tillhörde det som kallas för den första generationen medlemmar i RAF, eller Baader-Meinhofligan som terrorgruppen också kallades.

När han greps 1972, tillsammans med RAF-terroristen Manfred Grashof, skadades en polis vid en skottväxling så svårt att han strax därpå avled. Grashof dömdes till livstid, medan Wolfgang Grundmann satt fyra år i fängelse.

Kristdemokratiska CDU kritiserar nu Grundmanns kandidatur.

– Vår uppfattning är att tidigare terrorister inte hör hemma i kommunala församlingar, säger CDU:s toppkandidat Dirk Bamberger.

Socialdemokraterna försvarar däremot att exterroristen står på partiets lista.

– Wolfgang Grundmann har suttit av sitt straff för fyrtio år sedan. I en rättsstat gäller att alla därefter ska få en andra chans. Där är centralt för möjligheten att åter komma in i samhället, menar Marburgs SPD-ledare Monika Biebusch.

En annan socialdemokrat påpekar att Grundmann är född och uppvuxen i Marburg där han nu kandiderar, och förstår inte invändningarna.

– Alla känner alltså till hans förflutna, säger Sascha Hörmann.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.