Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/strid-om-abortforbudet-delar-polens-kvinnor/

Världen

Strid om abortförbudet delar Polens kvinnor

Bild 1 av 4 Demonstration utanför Jaroslaw Kaczynskis hus
Bild: Czarek Sokolowski
Bild 2 av 4 På landsbygden har den nationalkonservativa Pis-regeringen starkt stöd. I skogsbyn Loki lever Hanna Zych med man och fyra barn – här sonen Julian, 2. Hon är djupt religiös och håller inte med dem som protesterar mot skärpt abortlagstiftning: ”Det är Gud som ger liv, bara Gud kan ta det ifrån dig.”
Foto: Czarek Sokolowski AP
Bild 3 av 4 ”Vi är inte överens” och ”Kvinnor, kvinnor, revolution”, skanderar de 400 demonstranterna utanför Pis-ledaren Jaroslaw Kaczynskis hem i centrala Warszawa. Magdalena Nieckarz (till höger) har deltagit i flera manifestationer mot abortförbudet.
Foto: Hampus Andersson
Bild 4 av 4 Pis-ledaren Jaroslaw Kaczynski sitter inte i regeringen men är den som styr Polen.
Foto: Czarek Sokolowski

Klyftan i Polen är tydligast och djupast bland kvinnorna. Vreden växer hos många över landets ledare Jaroslaw Kaczynski och hans försök att totalförbjuda abort. Samtidigt hyllar andra en regering som ger dem möjlighet att stanna i hemmet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in