Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/strid-om-regler-for-riksratt-en-nationell-skam/

Världen

Strid om regler för riksrätt: ”En nationell skam”

Bild 1 av 2 Senatens republikanske ledare Mitch McConnell.
Foto: Mandel Ngan/AFP
Bild 2 av 2 Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer.
Foto: Rex

Senaten har blockerat två demokratiska försök att inkludera dokument, mejl och annan korrespondens relevant för riksrättsåtalet mot Donald Trump. 

Samtidigt fortsätter debatten om vilka regler som ska prägla åtalet.

Demokraternas begäran av dokument såväl från utrikesdepartementet som från Vita huset, rörande Donald Trumps påstådda utpressning mot Ukraina, röstades ner av senaten på tisdagen. 

Dokumenten ska bland annat gälla EU-ambassadören Gordon Sondland. Han har i tidigare förhör vittnat om att han ingick i ett team särskilt sammansatt för att pressa Ukraina, samt att han arbetade på direkta order från president Trump. 

Hittills under riksrättsprocessen har Trumpadministration vägra lämna över dokumenten.

Republikanerna har majoritet i senaten och kan, förutsatt att ledamöterna röstar enligt partilinjerna, blockera Demokraternas tillägg och försök att begära ut relevanta dokument. 

Enligt en analys av New York Times fortsätter Demokraterna trots det att lägga fram förslag till förändringar i riksrättsprocessen i senaten, för att bevisa för följare att man är beredd att ta striden mot Republikanerna. Dessutom, skriver tidningen, vill man belysa Republikanernas villighet att skydda presidenten. 

Processen som ska avgöra huruvida Donald Trump gjort sig skyldig till maktmissbruk – och i så fall ska avsättas – inleddes på tisdagseftermiddagen. 

Det är fortfarande oklart hur själva rättegången kommer att se ut – huruvida nya vittnen ska få kallas eller hur lång tid senatorerna får på sig att ställa frågor till åklagare och försvar. 

Den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell lade sent på måndagen fram en resolution som skulle klarlägga detta. Förslaget gör bland annat gällande att respektive sidor får tre dagar var på sig att framföra argument. Inledningsvis var detta satt till två dagar men detta ändrades strax innan riksrätten inleddes, enligt CNN efter krav från republikanska senatorer. 

Läs mer: De är huvudpersoner när riksrättsåtalet startar 

Resolutionen begränsade också möjligheten att kalla nya vittnen under rättegången.

Demokraterna motsatte sig förslaget med kraft och när riksrätten inleddes på tisdagen förstärkte Demokraternas ledare Chuck Schumer den hårda kritiken mot Mitch McConnell och kallade förslaget för en ”nationell skam”.

– Det ber senaten att skynda igenom så fort som möjligt och gör det så svårt som möjligt att lägga fram bevis. McConnells resolution kommer att resultera i en framstressad rättegång med begränsat bevis, sade Schumer i sitt öppningsanförande. 

Även Adam Schiff, som valts att leda Demokraternas team av sju åklagare i rättegången, var kritisk mot Mitch McConnells förslag.

– Förslaget ska tillåta representanthusets åklagare att kalla deras vittnen, sedan ska presidenten tillåtas att göra detsamma, säger han. 

Mitch McConnell sade i sitt anförande att resolutionen är en ”rättvis färdplan för rättegången” och att han kommer att bordlägga försök att föreslå specifika vittnen och dokument i rättegången.  

Debatten om förfarandet i riksrätten förväntas nu hålla på under natten svensk tid. Därefter sker en röstning om reglerna kring rättegången.

01:35. Vad är egentligen riksrätt? DN förklarar.