Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Striderna tvingar tiotusentals ut ur Mosul

01:28. Söndagens sammandrabbning i västra delen av Mosul är den största sedan offensiven inleddes i oktober. I östra delarna av staden misstänks kemiska vapen användas, ett allvarligt brott mot den internationella humanitära rätten, enligt FN.

Allt fler människor flyr nu från de IS-kontrollerade delarna av Mosul i takt med att den USA-stödda irakiska armén tränger allt längre in mot storstadens centrum. Hjälporgan oroas över att lägren inte räcker till.

Bara den senaste veckan har 40.000 människor flytt striderna i västra Mosul, som till största delen ännu kontrolleras av Islamiska staten.

Strömmen av civila som vill ta sig ut har ökat i takt med att den irakiska sidan trängt längre in mot de tätbefolkade centrala delarna. Hjälporganisationer är oroliga för att de flyktingläger som inrättats runt Mosul är otillräckliga, rapporterar Reuters.

Striderna tvingar skräckslagna civila att fly dit det är möjligt, och det innebär ibland att de inte kan ta sig i säkerhet utanför staden utan att de tar sig ännu längre in mot de IS-kontrollerade delarna av staden.

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Pressbilder visar långa kolonner av frusna och utmattade människor som vandrar ut ur de sönderskjutna kvarteren. Män tvingas klä av sig innan de tillåts fram till arméns linjer för att bevisa att de inte bär bombbälten.

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Internationella rödakorskommittén och Världshälsoorganisationen slår larm om att barn som flytt uppvisar kan ha utsatts för kemiska vapen.

Tolv skadade flyktingar från Mosul, inklusive flera barn, som tagits in på ett sjukhus i Erbil några mil åt öster uppvisar symptom som liknar dem som brukar återfinnas hos kemvapendrabbade.

– De har första och andra gradens brännskador, odören är mycket dålig och de har andningssvårigheter. Det står klart att någon form av gas eller annat kemiskt vapen använts, säger läkaren Lawand Meran till al-Jazira.

På söndagen, efter två dygns paus i offensiven på grund av dåligt väder, erövrade den irakiska armén en strategisk bro över floden Tigris och närmade sig de administrativa huvudbyggnaderna i stadens gamla kärna.

Det är den centrala västra halvan av staden som är under belägring. Östra Mosul intogs i januari.

Mosul är den största stad Islamiska staten lyckats erövra. Det var från al-Nurimoskén i gamla staden, halvannan kilometer från den nu återerövrade bron, som IS-ledaren Abubakr al-Baghdadi i juli 2014 utropade det nya ”kalifatet”.

Enligt migrationsorganisationen IOM hade på söndagen sammanlagt 206.000 människor flytt från Mosul sedan offensiven inleddes i oktober, och det var en uppgång från 164.000 den 26 februari.

Förra månaden sade FN att 400.000 personer, hälften av den återstående befolkningen i västra Mosul, skulle kunna hamna på flykt under återstoden av offensiven.

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Irakiska arméföreträdare tror att terrorsekten IS fortfarande har flera tusen krigare kvar bland dessa hundratusentals civila.

Den irakiska armén, vars antiterrorstyrkor tränats av USA, understöds av kurdiska peshmergasoldater och iransktränad shiitisk milis, sammanlagt runt 100.000 man.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.