Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Stridigheter väntar när tyska Socialdemokraterna samlas för partidagar

Martin Schulz, ledare för de tyska Socialdemokraterna SPD, är ifrågasatt.
Martin Schulz, ledare för de tyska Socialdemokraterna SPD, är ifrågasatt. Foto: Tobias Schwarz / AFP / TT

BERLIN. Stridigheter väntar när de tyska Socialdemokraterna SPD i dag, torsdag, samlas till partidagar i Berlin. Motståndare till att ingå en ny regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkel fruktar att partiets existens står på spel.

Mars 2017. Jubel och öronbedövande applåder dånar när den tidigare EU-toppen Martin Schulz väljs med 100 procent av rösterna till de tyska Socialdemokraterna SPD:s ledare. Han ses som en frälsare och en sensation för det krisande partiet: den förste med reell chans att kunna peta förbundskansler Angela Merkel från tronen. 

När SPD i dag samlas i en mässhall Berlin har euforin bytts mot missmod. Den nystart som Martin Schulz utlovade blev i mångas ögon en besvikelse. Efter tre förlorade delstatsval och ett historiskt dåligt valresultat i förbundsdagsvalet i höstas, 20,5 procent, tvingas "Herr Hundraprocent" kämpa för sin framtid och trovärdighet.

Det mesta pekar ändå mot att Martin Schulz blir omvald som Socialdemokraternas ledare när partiet röstar senare under torsdagen. Men denna gång lär det knappast bli med stöd av samtliga delegater och inte utan stridigheter. 

SPD:s plan var att ägna de kommande fyra åren i opposition för att slicka såren efter valnederlaget. Men knappt hann eftersvalsanalysen börja innan Angela Merkels regeringssamtal havererade och regeringskrisen var ett faktum. Misslyckandet var lika mycket en besvikelse för kanslern själv som det var en förskräckelse för SPD. Partiet ställs nu inför ett av de svåraste besluten sedan tiden för Gerhard Schröders reformpaket: ska man ingå en ny Merkel-ledd regering – samma konstellation som nobbades av väljarna – eller medverka till ett nyval? 

Det är två nödlösningar som många socialdemokrater fruktar ska störta partiet ner i en ännu svårare kris. Ska partiet fortsätta göra anspråk på att vara ett statsbärande parti måste väljartappet stoppas. Enligt en opinionsmätning som veckotidningen der Spiegel låtit göra tycker endast 3 av 10 SPD-väljare att partiet ska ingå en ny stor koalition (5066 tillfrågade mellan 30 nov - 5 dec, SPON Wahltrend /Civey).

De motstridiga utspelen från Martin Schulz i regeringsfrågan gör att ingen riktigt vet vad han själv vill. Trots tidigare löften om att inte ingå i en ny stor koalition kom partiledningen tidigare i veckan överens om att ändå inleda kravlösa samtal med Kristdemokraterna CDU och CSU. Det är en luddig formulering som håller alla möjligheter öppna. Senare i dag ska partidelegaterna få rösta om saken. Det är ett första lackmustest som ger en fingervisning om ett samarbete över huvud taget är möjligt. Även om partibasen som väntat ger grönt ljus till samtalen är det långt ifrån självklart att det bär hela vägen fram till en ny regering. 

Samtidigt ökar pressen utifrån på Martin Schulz om att ingå en ny regering. Förbundskansler Angela Merkel, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och Frankrikes president Emmanuel Macron hör till de mest ivriga påtryckarna. Den senare har ringt Schulz flera gånger den senaste veckan och vädjat om att ingå en stor koalition. 

En lösning på dilemmat vore om SPD går med på att tolerera en minoritetsregering ledd av Angela Merkel. Men det har förbundskanslern själv sagt att hon inte vill ha. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.