Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Strömmen av flyktingar bara fortsätter

Flyktingströmmen från Libyen till Tunisien tilltar. UNHCR varnar för humanitär kris.
Flyktingströmmen från Libyen till Tunisien tilltar. UNHCR varnar för humanitär kris. Foto: Lefteris Pitarakis
Flyktingvågen från krisens Libyen visar inga tecken på att avta. På söndagen fortsatte flyktingar i stora skaror att komma över gränserna till Tunisien och Egypten.

FN-organet UNHCR uppger att 100.000 människor flytt den senaste veckan och varnar för en humanitär kris, eftersom många saknar någonstans att ta vägen och tvingas övernatta under bar himmel.

Vid gränsövergången Ras Jedir passerar en del flyktingar gränsen i trånga, dammiga bilar, men de flesta kommer till fots och har bara en enkel väska med sig.

– Det finns ingen respekt för människor. I Tripoli vågar ingen gå ut på gatorna längre, säger elektrikern Ahmed Faraj just som han passerat gränsen.

Situationen är stundtals kaotisk. Många vet inte vart de ska ta vägen, andra försöker komma med på en buss som kan ta dem vidare.

DN besökte på söndagen ett tältläger med plats för 10.000 flyktingar nära gränspassagen (se intervjuerna här intill).

Den libyska oppositionen meddelade på söndagen att man bildat ett övergångsråd. En talesman för rådet i Benghazi sade att det inte finns utrymme för förhandlingar med den alltmer isolerade härskaren Muammar Khaddafi.

Khaddafi  pressas också internationellt. Storbritannien fryser hans tillgångar, FN:s säkerhetsråd har beslutat att införa sanktioner mot honom och hans närmaste, och uppdragit åt den Internationella brottmålsdomstolen att utreda om någon kan ställas till svars för attackerna mot civila.

Khaddafi sade i serbisk tv att han har det libyska folket med sig, och att FN sanktionerna är av ”noll och intet” värde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.