Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stubb vill öka pressen på Ryssland

Finland hör hemma i Nato och EU måste skärpa sanktionerna mot Ryssland. Det säger Finlands nye statsminister Alexander Stubb, som i går gjorde sitt första besök i Sverige som regeringschef, i en DN-intervju.

Ett och annat ögonbryn höjdes i diplomatiska kretsar när Alexander Stubb i måndags besökte Estland under sin första resa utomlands som Finlands statsminister.

”I am an Estonian-fan”, twittrade Stubb från Tallinn. Därmed bröt han mot en gammal inarbetad tradition. En nyinstallerad rege­ringschef i Helsingfors har brukat inleda sina utrikesresor med ett besök i Sverige, men Alexander Stubb kom till Stockholm först i går.

Var det en medveten markering att först åka till Natolandet Estland? undrade en journalist när Alexander Stubb och Fredrik Reinfeldt svarade på pressens frågor efter mötet i Rosenbad.

– Nej, nej, försäkrade Stubb. Det handlade enbart om tidsplanering, att matcha våra kalendrar.

Att resan till Tallinn tolkas symboliskt är ändå begripligt. Samarbetet med försvarsalliansen Nato står högt upp på den politiska dagordningen för landets nye statsminister.

– Jag har alltid talat öppet om ett Natomedlemskap. Jag tycker att Finland borde ha gått med den 1 januari 1995, när vi blev EU-medlem, förklarar Alexander Stubb när DN träffar honom i samband med gårdagens besök.

– Samtidigt är jag realist, fortsätter han. Jag tänker inte pressa fram ett beslut. För ett sådant avgörande steg krävs brett stöd.

Alltså kan det dröja. I Finland säger en stor majoritet nej till Nato och Alexander Stubb leder en koalitionsregering som består av partier som är helt emot ett Natomedlemskap. Det finns i dag inget politiskt stöd för att Finland skulle gå med i Nato.

Men efter vårens kris i Ukraina förs det en livlig debatt om försvarsalliansen i Finland – och det är mycket bra, tycker Alexander Stubb.

– Det behövs en öppen säkerhetspolitisk diskussion. Så har det inte alltid varit i Finland. Under kalla kriget var det president Kekkonen som hade ensamrätt på den frågan.

Han tycker dessutom att Finland och Sverige ska hålla ihop, också i förhållande till Nato. ”Större säkerhetspolitiska beslut måste vi göra hand i hand”, säger Alexander Stubb. Den formuleringen avslöjar att det sitter en tagg kvar från hösten 1990, då Sverige bestämde sig för att söka medlemskap i EU utan att först ha informerat Finland.

– Ja, det var olyckligt, tycker Alexander Stubb.

Något sådant ska inte upprepas, lovar regeringarna i både Stockholm och Helsingfors som också gärna lyfter fram ländernas försvarspolitiska samarbete.

Men under gårdagens pressträff sade varken Alexander Stubb eller Fredrik Reinfeldt särskilt många ord om det nordiska. Fokus för den försvarspolitiska diskussionen har skiftat från Norden till Nato i båda länderna.

Vårens kris i Ukraina har förändrat den säkerhetspolitiska debatten. Alexander Stubb påminner om att han har varnat för det han kallar maktpolitikens återkomst ända sedan ryska trupper gick in i Georgien 2008.

Den gången var han sitt lands utrikesminister. Eftersom Finland samtidigt var ordförande för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, fick Alexander Stubb en nyckelroll.

Stubb var med om att förhandla fram ett avtal om vapenstillestånd mellan Georgien och Ryssland, men trodde inte att det var sista gången som Europa skulle få se Moskva agera maktpolitiskt. ”Tyvärr hade jag rätt”, konstaterar han.

Finland har inte hört till hökarna under vårens EU-diskussioner om sanktioner mot Ryssland. Men nu tycker Alexander Stubb att det behövs tuffare reaktioner från EU. Om inte president Putin använder sitt inflytande över separatisterna i östra Ukraina och stoppar flödet av vapen över gränsen måste EU regera, anser han.

– Jag talade faktiskt med Angela Merkel i går kväll, berättar Alexander Stubb. Vi är på väg mot en situation där detta inte kan pågå. Om situationen inte lugnar ned sig och om rebellerna inte vill stabilisera situationen kommer vi säkert att ta steget mot en tredje fas.

En tredje fas innebär bredare och tuffare sanktioner och sådana har redan förberetts. Alexander Stubb utgår från att frågan kommer upp vid nästa EU-toppmöte den 16 juli.

Vad det rent konkret skulle handla om är fortfarande oklart, men i EU:s korridorer talas det till exempel om sanktioner mot den finansiella sektorn i Ryssland.

– Men det är viktigt att sanktionerna drabbar EU-länderna på ett rättvist sätt. Det kan inte vara så att ett land som Finland, som är mycket beroende av handel med Ryssland, får ta hela smällen, anser Alexander Stubb.

Om denna så kallade ”bördefördelning” lär det bli fortsatt debatt i EU. Länder som har stor handel med Ryssland vill kompenseras om EU inför ekonomiska sanktioner, och i denna fråga har Sverige och Finland skilda intressen.

Det finns också andra skilje­linjer mellan partivännerna Fredrik Reinfeldt och Alexander Stubb i EU. Finland var till exempel inte med på minitoppmötet i Harpsund och Stubb var inte alls kritisk mot att nominera Jean-Claude Juncker till posten som EU-kommissionens ordförande.

Men när det gäller den ekonomiska politiken driver Finland och Sverige på åt samma håll i EU. Alexander Stubb har också en omvittnat tät relation med Carl Bildt och den som följer twitter kan konstatera att de har regelbunden kontakt.

Relationen mellan Sverige och Finland är helt enkelt ”bättre än på många år”, påstår Alexander Stubb. Och nu har Finland en ”statsminister som låter som Mumintrollet”. Det borde väl vara populärt, hoppas han.

Fakta. Alexander Stubb

Är 46 år och har både svenska och finska som modersmål. Talar dessutom engelska, franska och tyska.

Har studerat statsvetenskap i USA och Belgien och doktorerat vid London School of Economics.

Är hängivet intresserad av idrott, tränar själv regelbundet och har varit med i Finlands golflandslag.

Var ledamot i EU-parlamentet 2004–2008, Finlands utrikesminister 2008–2011 och EU- och handelsminister 2011–2014.

Valdes till ordförande för konservativa Samlingspartiet efter Jyrki Katainen i mitten av juni och där­efter till Finlands statsminister.

Leder en koalitionsregering med Samlingspartiet, Sociald­emo­kraterna, De gröna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.