Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studenter-bildar-manskliga-kedjor-i-hongkongprotest/

Världen

Studenter bildar mänskliga kedjor i Hongkongprotest

Foto: Kevin On Man Lee/Penta Press/REX

Hundratals skolungdomar i uniform, många av dem iförda ansiktsmasker, bildar mänskliga kedjor på många håll i Hongkong.

Demokratiaktivisten Joshua Wong är samtidigt på väg mot Tyskland.

TT Text

Studenternas manifestation genomförs under måndagen till stöd för de omfattande protester som genomförts i regionen de senaste månaderna.

Protesterna i Hongkong utlöstes av ett omtvistat lagförslag enligt vilket utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina skulle tillåtas. Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har breddats och fortsatt.

Under söndagen startade aktivister bränder och vandaliserade en tunnelbanestation i centrala Hongkong, samtidigt som tusentals demonstrerade fredligt vid det amerikanska konsulatet. Där vädjade de till USA:s president Donald Trump om hjälp med att sätta press på det kinesiska styret.

En av demokratirörelsens frontpersoner, Joshua Wong, är på väg till Tyskland. Han kommer sedan enligt planerna att fortsätta till USA.

Joshua Wong är en av flera framträdande aktivister som har frihetsberövats de senaste veckorna i samband med de omfattande protesterna. Han anklagades bland annat för att ”uppmana andra att delta i otillåtna sammanslutningar” och släpptes mot borgen.

Under söndagen greps han på flygplatsen för att ha brutit mot borgensvillkoren efter att ha kommit tillbaka från Taiwan och försökt att ta sig till Tyskland för att sedan åka vidare till USA.

Han släpptes dock av en domstol under måndagen efter att det visade sig att gripandet var felaktigt och att han enligt villkoren hade rätt att genomföra resor som hade planerats före gripandet, rapporterar den lokala nyhetsstationen RTHK.

Wong beräknas återvända till Hongkong sent i september.

Marianne Björklund: Protesterna lär fortsätta – trots att lagen dras tillbaka