Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studenter-i-sydkorea-gar-pa-universitetskurs-for-att-dejta/

Världen

Studenter i Sydkorea går på universitetskurs för att dejta

”Det finns många sätt att ha en trevlig stund på utan att spendera för mycket pengar.” Foto: Frank Augstein/AP

På Sejongs universitet i Sydkorea finns en kurs med ett ovanligt moment – en uppgift är att studenterna ska gå på en dejt. 

– Det är en ansenlig mängd studenter söker sig till kursen just för dejtninguppgiften, säger Bae Jeong-weon professor vid universitet till CNN.

Rätta artikel

Förra året var en majoritet av sydkoreanerna i åldrarna mellan 20 och 44 år ogifta och många väljer bort kärleksrelationer på grund av tidsbrist, ekonomi och jobbsökande – landets arbetslöshet bland unga är den högsta på 17 år. 

– Jag har inte mycket tid. Om jag träffade någon skulle jag få dåligt samvete över att jag inte hade tid till den personen, säger 24-årige Kim Joon-hyup, student på Sejongs universitet, till CNN.

Nyligen gick han på sin första dejt på tre år. Men inte för att han letade efter en partner, utan för att det var en skoluppgift.

På Sejongs universitet finns nämligen kursen ”Genus och kultur” som lär studenter om dejtning, kärlek och sex. Under ett moment i kursen paras studenterna ihop med varandra för fyra timmar långa dejter.

– Det finns studenter som aldrig dejtat förut, och som skapar möjligheten att dejta genom den här kursen, säger Bae Jeong-weon, professor vid Sejongs universitet.

Hon har märkt att många studenter oroar sig för att dejtning kostar mycket pengar, men i uppgiften får de inte spendera mer än 10.000 won, motsvarande ungefär 80 kronor.

– När de faktiskt genomför den här uppgiften inser de att de kan tänka kreativt, att det finns många sätt att ha en trevlig stund på utan att spendera för mycket pengar.

Ett annat hinder för unga sydkoreaner att dejta och hitta en partner är bristen på sexualundervisning. Framförallt för pojkar och män, anser Bae Jeong-weon.

– Studenterna lär sig mer om sex från porr än från sexualundervisning. De lär sig ofta att sex är våldsamt och att kvinnor är sexuella objekt. Så deras kunskap om sex är förvrängd, säger hon.