Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studenterna-ska-fostras-i-maos-anda/

VÄRLDEN

Studenterna ska fostras i Maos anda

Bild 1 av 5 Den allmänna propagandan har alltid funnits i Kina, men den har skruvats upp den senaste tiden med budskap om att praktisera socialismens centrala värden.
Foto: Torbjörn Petersson
Bild 2 av 5 Mao Zedong
Foto: Alexander F. Yuan
Bild 3 av 5 Godkänt motiv i Kina 2015? Konstnärer uppmanas att skapa verk som uppskattas av vanligt folk.
Foto: Torbjörn Petersson
Bild 4 av 5 Zhang Haitao
Bild 5 av 5 I konstzonen 798 i Peking har konstens främsta mål länge varit att den ska sälja. Men någon tolerant syn på den moderna konsten hördes inte i partiordförande Xi Jinpings tal i höstas.
Foto: Torbjörn Petersson

Kinas universitet ska rensas på västerländska liberala idéer. Även den kinesiska konsten ska efter årtionden av relativ frihet tjäna det styrande kommunistpartiets sak. Planer har presenterats på att skicka filmare, konstnärer och tv-personligheter till landsbygden för att av gräsrötter skaffa sig en passande syn på konst.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.