Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studie-fem-procent-av-spaniens-befolkning-kan-ha-utvecklat-antikroppar/

VÄRLDEN

Studie: Fem procent av Spaniens befolkning kan ha utvecklat antikroppar

Enligt hälsominister Salvador Illa ligger de preliminära resultaten i linje med tidigare bedömningar.
Foto: Sebastian Mariscal/AFP

Fem procent av Spaniens befolkning kan ha utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Det visar de första preliminära resultaten från en nationell undersökning som landets regering och hälsomyndigheter presenterade på onsdagen.

Världen över pågår undersökningar i syfte att kartlägga hur stor smittspridningen av det nya coronaviruset egentligen varit. I många länder, inklusive Sverige, sätts tilltro till att delar av svaret kan komma från tillförlitliga studier kring hur stor andel av befolkningen som genomgått en infektion och därmed utvecklat antikroppar.

På onsdagen presenterade Spaniens regering och hälsomyndigheter de första resultaten från en större nationell studie där fler än 60.000 personer har deltagit. Resultaten, som är preliminära, visar att fem procent av befolkningen kan ha utvecklat antikroppar mot viruset. Samtidigt är skillnaderna mellan olika regioner tydliga: i huvudstadsområdet Madrid, som varit värst drabbat av viruset, bedöms 11,3 procent av befolkningen ha utvecklat antikroppar.

Om resultaten på nationell nivå är något så när korrekta skulle det betyda att fler än två miljoner spanjorer hittills har blivit smittade av viruset. Det är en betydligt högre siffra än antalet fall av en pågående covid-19-infektion som bekräftats under de senaste månaderna. Enligt officiella uppgifter har hittills 228.000 personer i Spanien testats positivt för viruset, varav fler än 27.000 har avlidit.

Från regeringshåll beskrivs den nya studien som en av bästa som hittills har gjorts i världen angående förekomsten av antikroppar mot viruset. Man påpekar att storleken på antalet deltagare, samarbetet med tusentals hälsovårdscentraler, och metodologin gör att resultaten kan ses som representativa för situationen i landet generellt.

– Vi tror att det här är en av de starkaste epidemiologiska studierna som har gjorts i världen hittills, och utan tvekan bland västländerna. Det här på grund av antalet tester som har genomförts och det representativa urvalet, säger vetenskapsminister Pedro Duque vid en presskonferens.

Enligt hälsominister Salvador Illa ligger de preliminära resultaten från studien i linje med tidigare bedömningar som har gjorts av myndigheterna. Dessa bedömningar har också använts när man utformat den plan som nu gäller för hur samhället ska öppnas på nytt under de kommande månaderna – men Illa tillägger att landet är mycket långt ifrån en nivå där man kan räkna med så kallad flockimmunitet.

Det tillades dock under pressträffen att resultaten endast är preliminära, samt att man ska göra upprepade provtagningar av deltagarna. Framöver vill man också att metodologin som använts ska granskas av utomstående forskare och att studien ska kunna publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

– Studien är fortfarande under utveckling, säger Raquel Yotti, direktör vid hälsoinstitutet Carlos III, som samarbetar med landets hälsomyndigheter under arbetet med studien.