Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-11 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-1-september-paul-hansen-om-gripandet-i-belarus/

VÄRLDEN

Studio DN 1 september: Paul Hansen om gripandet i Belarus

Paul Hansen

DN:s fotograf Paul Hansen greps av regimen i Belarus och tvingades lämna landet. Men demonstrationerna mot president Lukasjenko fortsätter. I dagens Studio DN diskuterar Paul Hansen och DN:s utrikesreporter Michael Winiarski läget i landet.

Lyssna här:

STUDIO DN  
DN:s fotograf Paul Hansen om gripandet i Belarus
0:00 / 24:57

Varför ska vi intressera oss för utvecklingen i Belarus?

– Det är ett grannland och kanske den värsta diktaturen som vi har i Europa just nu. Det är snäppet värre än den odemokratiska situationen i Ryssland. Och nu har en majoritet av medborgarna i det här landet som tydligt visat att de vill ha bort den nuvarande presidenten, säger Michael Winiarski.

– Det är inte bara viktigt av geopolitiska skäl eller rent mänskliga skäl utan även av journalistiska skäl. Det kan jag lägga en tanke om i och med att jag själv blev gripen. Man ser en totalitär stats reflexer att vilja släcka informationsflödet, säger Paul Hansen.

Hur ser demonstranternas uthållighet ut?

– Jag kan jämföra med det jag upplevde i Serbien med studentrörelsen Otpor och jag ser även likheter med den orangea revolutionen i Ukraina. Det är en uthållighet i form av att den är så platt. Den finns ingen styrning utan människors spontana känslor kommer fram. Det är mycket humor, och är något som diktaturer inte tål så är det att skrattas åt, säger Paul Hansen.

Du blev gripen och hölls fast i flera timmar. Hur upplevde du den situationen?

– Mot bakgrund av det vi hade gjort, bevittnat och försökt förmedla om de här fruktansvärda övergreppen mot demonstranter, som hade blivit våldtagna med batonger och där ett antal har försvunnit…  att då bli bli gripen av representanter för samma polisstyrka var väldigt olustigt. Initialt var det extremt olustigt. Jag undrade förstås vart det skulle ta vägen. Jag föstes omilt in i en van och där satt två andra journalister. Vi blev bryskt behandlade i början, men när vi kom till polisstationen var det mycket lugnare. Då kände jag att det kommer att ordna sig och att det värsta som kan ske är att jag skickas ut och att de slår sönder min utrustning.

Vad skulle det betyda för omvärlden om det blev förändringar på djupet i Belarus?

– Vi har den här allmänna trenden som är negativ ur demokratisk synpunkt i närområdet, som i Polen och Ungern förstås. Ryssland ska vi överhuvudtaget inte tala om i de här sammanhangen. Det är klart att om en sådan dominobricka till faller åt rätt håll, om man nu är för demokrati, så är det en positiv utveckling även för övriga Europa, säger Michael Winiarski.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
DN:s fotograf Paul Hansen om gripandet i Belarus
0:00 / 24:57

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs alla artiklar om Belarus här.