Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-13-augusti-vem-ar-kamala-harris/

VÄRLDEN

Studio DN 13 augusti: Vem är Kamala Harris?

Kamala Harris
Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock

Vem är hon, Joe Bidens vicepresident-kandidat? Och vilka röster ska hon dra in? DN:s USA-korresondent Karin Eriksson reder ut.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vem är Kamala Harris?
0:00 / 14:55

Varför valde Joe Biden Kamala Harris till vicepresidentkandidat?

– Han hade nog väldigt svårt att inte välja en kvinna som representerar någon av USA:s minoriteter. Han hade svårt att hoppa över den som uppfattas som mest kompetent och erfaren. Han fyller 78 i höst och han behöver en vicepresident som kan kliva in direkt om något skulle hända.

Vilka väljargrupper hoppas man på att locka?

– Det är lite av ett frågetecken. Om inte protesterna mot George Floyds död hade brutit ut – hade Joe Biden prioriterat mångfald på valsedeln då? Kanske inte, eftersom han redan har ett starkt stöd bland afroamerikanska väljare. Men nu får han en kvinna vid sin sida och det kan hjälpa till att mobilisera väljare. När det gäller minoriteterna vill man ha en högre mobilisering än vad som var fallet 2016 när det var en hel del som stannade hemma i stället för att gå och rösta.

Hur stora kommer attackerna att bli från högern?

– Nu har Trump bestämt sig för att det är tokvänstern han ska attackera. Där blir det svårt eftersom han har riktat in sig på ett budskap om lag och ordning och hårda tag mot protesterna den här sommaren. Nu ställs han mot en tuff åklagare. Det är inte så lätt att hävda att Kamala Harris inte kan slåss för sanning och rättvisa. Hon är lite svår för honom att få in där han vill ha henne.

Vilka blir utmaningarna för Joe Biden och Kamala Harris när de ska försöka slå Donald Trump i presidentvalet?

– Normalt skulle man svara att det är en jättesvår situation för dem. Donald Trump har Vita husets arena. Han kommer synas och höras, och de kommer att ha svårt att ta kommando över debatten. Men om vi ser på hur allt har utspelat sig under de senaste halvåret verkar det gynna Biden att inte synas. Det är snarare så att det här konventet som inleds på måndag är en risk för Joe Biden, eftersom han nu måste prata, synas och höras. Han har vunnit mycket på att låta Trump hålla på.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Vem är Kamala Harris?
0:00 / 14:55

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: Här hittar du alla DN:s artiklar om Kamala Harris.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt