Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-14-maj-har-vita-huset-blivit-en-smitthard-for-coronaviruset/

Världen

Studio DN 14 maj: Har Vita huset blivit en smitthärd för coronaviruset?

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag, tema USA: vad händer när coronaviruset får grepp innanför Vita Husets väggar?

DN Text
USA-valet 2020

Hur stor är smittspridningen i Vita huset? I slutet av förra veckan stod det klart att en av presidentens betjänter har smittats. Till betjäntens arbetsuppgifter hör att servera presidenten mat och dryck. 

I dagens Studio DN talar programledaren Sanna Björling med DN:s Washington-korrespondent Björn af Kleen om risken för att coronaviruset och covid-19 får fäste i Vita huset – och om varför det som hänt inte fått presidenten att ändra sitt beteende mer.

– Jag tror att Trump tänker att det skulle uppfattas som en kapitulation om han satte sig i karantän helt och hållet, säger Björn af Kleen.

– Trumps beteende under den här krisen har varit väldigt märkligt ända från början och enormt oförsiktigt. Både i hans inledande sätt att spela ned den här smittan och säga att den mirakulöst kommer att försvinna när våren kommer, till hans egen oförsiktighet i förhållande till de besök han har gjort och inte vidtagit de åtgärder som de medicinska experterna har rekommenderat.

Varför?

– Jag tror att det beror på en typ av fåfänga. Till exempel att han inte vill bära mask. Han tycker att han skulle se svag ut i mask och att han skulle verka löjlig. Han upplever sig starkare än viruset och det är ju de termer han har lagt fram i Vita husets politik – att det här är ett krig som han driver mot den osynliga fienden. Han ska inte backa en millimeter i onödan.

Även vicepresidenten Mike Pence borde vara i riskzonen.

– Mike Pence är en vicepresident som har varit extremt lojal med Trumps budskap, politik och hans person. Jag har aldrig sett honom säga någonting som skulle kunna äventyra deras relation och känslan av att han är lojal med presidenten. Så har det också varit under den här krisen, säger Björn af Kleen.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Kan hela USAs regering vara på väg att klubbas av coronaviruset?