Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-18-juni-trumps-kampanjmote-provocerar-pa-manga-plan/

VÄRLDEN

Studio DN 18 juni: Trumps kampanjmöte provocerar på många plan

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

På lördag håller Donald Trump sitt första kampanjmöte sedan coronakrisen bröt ut i mars. Omstritt och ifrågasatt, av många skäl. I Studio DN samtalar Sanna Björling med DN:s Washingtonkorrespondent Karin Eriksson.

DN Text
USA-valet 2020

Lyssna här:

Varför håller Donald Trump ett kampanjmöte nu?

– Han vill ut och träffa väljarna igen. Det går inte så bra för Donald Trump i opinionsmätningarna, så han gör säkert analysen att han behöver synas på ett annat sätt och där han har sina stödtrupper. Inte med experter om coronaviruset eller för att kommentera protester, som han har haft svårt att hantera. Han vill synas med de som gillar honom.

Han sköt ju upp mötet på grund av att det inföll på den dag som firas som slutet på slaveriet?

– Han berättade glatt att han skulle ut på möten igen och de skulle börja i Tulsa, Oklahoma. Sedan kom kritiken: ska Trump vara i Tulsa, Oklahoma på detta viktiga datum? Han som inte alls har hanterat protesterna efter George Floyds död särskilt väl. Först sa han i intervjuer att det inte var något de hade tänkt på. Men att man inte skulle se det som något obehagligt. Att vi kommer att fira den här dagen, men sedan backade han i slutet av förra veckan.

Det går ju ganska dåligt för Donald Trump just nu i opinionsmätningarna. Hur orolig ska han vara för det?

– Han ska nog vara ganska orolig. Inte bara för de här övergripande siffrorna där Joe Biden, demokraternas kandidat, har ett övertag på 5-7 procentenheter. Det som är intressant är ju att det inte går så bra i en hel del av de här staterna där vi vet att det står och väger. Det är något med de här mittenväljarna, de som inte har bestämt dig, som inte gillar det Trump har gjort som ledare den här våren.

Joe Biden ligger i lä när det gäller pengar i förhållande till Donald Trump, och frågan är hur långt han kan ta sig. Hur stor roll spelar pengarna?

– Pengarna spelar roll. Det spelar roll att komma ut, och därför trodde man att Joe Biden skulle hamna i ett oerhört underläge när han blev fast i sin källare framför en liten kamera. Men det verkar ju som att han i detta nästan har kunnat bli en symbol för många amerikaner som kämpar med coronaviruset. Det hjälpte väljare att identifiera sig lite mer med honom.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Donald Trump
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt