Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-19-maj-coronakrisen-gor-att-is-vaxer-sig-starkare-igen/

VÄRLDEN

Studio DN 19 maj: Coronakrisen gör att IS växer sig starkare igen

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag: om risken för att terrororganisationen IS är på väg tillbaka, i coronapandemins spår.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Coronakrisen gör att IS växer sig starkare igen
0:00 / 14:29

Drygt ett år efter att de sista resterna av  IS ”kalifat” intagits av syrienkurdiska USA-stödda trupper, och ett halvår efter att ”kalifen” spårats upp och sprängt sig själv i luften, finns det tydliga tecken på att terrororganisationen återupptagit attacker i Syrien/Irak. IS är också aktivt i såväl Afrika som i Afghanistan.

Detta diskuterar DN:s utrikesreporter Erik Ohlsson med programledaren Lasse Bengtsson i dagens Studio DN.

Var inte IS besegrat?

– Det är klart att det har varit en prestigeförlust för IS att bli av med sitt så kallade kalifat, och även att bli av med den allra högsta ledaren – kalifen Abu Bakr al-Baghdadi. Men samtidigt så är det en horisontell rörelse. Ledarskapet är inte toppstyrt på det sättet. al-Baghdadi hade ingen operativ roll i planeringen av terrordåd. Motståndsfickor finns kvar och de börjar gro igen, säger Erik Ohlsson.

Beskriv vad det är som hänt.

– Sedan årsskiftet så har terroraktiviteten ökar ganska markant. Framför allt i Irak, på vissa håll i Syrien och synligt senast i Afghansistan, där man har sympatisörer och där det har det varit två uppmärksammade dåd. Dels mot en begravning och mot en mödravårdsavdelning på ett sjukhus i Kabul där spädbarn och nyförlösta mödrar dödades. Det sista dådet har inte IS tagit på sig men alla tecken tyder på att det är ett dåd utfört av IS.

Hur utnyttjar IS coronapandemin?

– Syrien och Irak har inte särskilt många fall eller döda i covid-19. Däremot har samhällena helt stängts ned. Oljepriset har som en konsekvens av den här pandemin rasat i botten och det är det man framför allt lever på i Irak. Det här skapar arbetslöshet och samhällskollaps – och det är under sådana premisser som IS växer. I desperation, kaos och förvirring, säger Erik Ohlsson.

STUDIO DN  
Coronakrisen gör att IS växer sig starkare igen
0:00 / 14:29

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.