Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-22-maj-tarana-burke-myntade-metoo-redan-2006/

Världen

Studio DN 22 maj: Tarana Burke myntade ”metoo” redan 2006

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Dagens avsnitt av podden Studio DN handlar om Tarana Burke, som först myntade begreppet metoo.

DN Text

Lyssna här:

Tarana Burke är ensamstående mamma uppvuxen i New York-stadsdelen Bronx. För 14 år sedan myntade hon begreppet ”Metoo”, som ett led i det ideella arbetet för svarta flickor utsatta för sexuellt våld. Hösten 2017 spreds begreppet globalt och satte hennes långa kamp i ett större fokus.

Studio DN:s Sanna Björling har intervjuat henne, bland annat om hennes syn på journalistiken, domen mot Harvey Weinstein, hur hon ser på svenska metoo-rörelsen, Joe Biden och presidentvalet i USA. 

Tarana Burke har själv blivit utsatt för sexuella övergrepp och sexuellt våld både som liten och som tonåring, och hon har varit aktivist i hela sitt vuxna liv. Framför allt för afroamerikanska kvinnors rättigheter. 

– Hon är tacksam för all den grävande journalistik som har gjorts. Hon är för övrigt god vän med Ronan Farrow som vi pratade om i podden för ett tag sedan. Men hon är också kritisk till att det alltid blir de stora namnen som kommer upp. Också till sensationsjournalistiken, med amerikanska mått förstås, där hon verkar, säger Sanna Björling. 

Tarana Burke befinner sig just nu i en knepig politisk situation när det gäller presidentkandidaten Joe Biden. 

– Hon har blivit ifrågasatt för sina uttalanden en tråd på Twitter angående anklagelserna mot Joe Biden, att han ska ha begått sexuella övergrepp mot en före detta medarbetare i början av 90-talet. 

Är det viktigare för Tarana Burke att det blir en demokratisk president än att hon tar avstånd från Bidens eventuella tafsande?

– Ja, precis. Det visar ju också lite grann hur komplicerat det är med händelser som ligger väldigt långt tillbaka i tiden. Det är ett enormt viktigt val i USA och Tarana Burke problematiserar själv det här i sin Twitter-tråd. Ska vi rösta på Joe Biden trots detta, eller inte? Hon ursäktar inte det han eventuellt har gjort. Men att hon fortfarande måste rösta på honom.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Tarana Burke ”Jag är inget offer, jag är en överlevare” 

Lyssna också: Matilda Voss Gustavsson om Kulturprofilen, Klubben och metoo.