Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-22-maj-tarana-burke-myntade-metoo-redan-2006/

VÄRLDEN

Studio DN 22 maj: Tarana Burke myntade ”metoo” redan 2006

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Dagens avsnitt av podden Studio DN handlar om Tarana Burke, som först myntade begreppet metoo.

DN Text

Lyssna här:

Tarana Burke är ensamstående mamma uppvuxen i New York-stadsdelen Bronx. För 14 år sedan myntade hon begreppet ”Metoo”, som ett led i det ideella arbetet för svarta flickor utsatta för sexuellt våld. Hösten 2017 spreds begreppet globalt och satte hennes långa kamp i ett större fokus.

Studio DN:s Sanna Björling har intervjuat henne, bland annat om hennes syn på journalistiken, domen mot Harvey Weinstein, hur hon ser på svenska metoo-rörelsen, Joe Biden och presidentvalet i USA.

Tarana Burke har själv blivit utsatt för sexuella övergrepp och sexuellt våld både som liten och som tonåring, och hon har varit aktivist i hela sitt vuxna liv. Framför allt för afroamerikanska kvinnors rättigheter.

– Hon är tacksam för all den grävande journalistik som har gjorts. Hon är för övrigt god vän med Ronan Farrow som vi pratade om i podden för ett tag sedan. Men hon är också kritisk till att det alltid blir de stora namnen som kommer upp. Också till sensationsjournalistiken, med amerikanska mått förstås, där hon verkar, säger Sanna Björling.

Tarana Burke befinner sig just nu i en knepig politisk situation när det gäller presidentkandidaten Joe Biden.

– Hon har blivit ifrågasatt för sina uttalanden en tråd på Twitter angående anklagelserna mot Joe Biden, att han ska ha begått sexuella övergrepp mot en före detta medarbetare i början av 90-talet.

Är det viktigare för Tarana Burke att det blir en demokratisk president än att hon tar avstånd från Bidens eventuella tafsande?

– Ja, precis. Det visar ju också lite grann hur komplicerat det är med händelser som ligger väldigt långt tillbaka i tiden. Det är ett enormt viktigt val i USA och Tarana Burke problematiserar själv det här i sin Twitter-tråd. Ska vi rösta på Joe Biden trots detta, eller inte? Hon ursäktar inte det han eventuellt har gjort. Men att hon fortfarande måste rösta på honom.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Tarana Burke ”Jag är inget offer, jag är en överlevare”

Lyssna också: Matilda Voss Gustavsson om Kulturprofilen, Klubben och metoo.

Ämnen i artikeln

metoo
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt