Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-26-juni-merkels-sakkunskap-har-imponerat-under-pandemin/

VÄRLDEN

Studio DN 26 juni: ”Merkels sakkunskap har imponerat under pandemin”

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke/AFP

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått beröm för hur hon hanterat coronapandemin. Efter 15 år vid makten har hon tydligare än någonsin tagit initiativet, konstaterar DN:s Tysklandskorrespondent Lina Lund.

DN Text

Lyssna här:

Hur har det gått för Tyskland under coronakrisen?

– Frågar man tyska väljare anser en klar majoritet att både Merkel och hennes regering har klarat krisen mycket väl hittills. Tyskland har rapporterat jämförelsevis låga dödstal, trots att man är ett så stort land i mitten av Europa. Man har haft många lediga sjukhusplatser och framför allt byggt ut ett system för testning och smittspårning som många andra beundrar.

Hur tror du att Angela Merkels tidigare yrke som fysiker påverkat hennes sätt att hantera corona?

– Det finns vissa som vill förklara Tysklands framgångar just med Merkels bakgrund. Inte ens hennes värsta kritiker kan ju anklaga henne för att inte begripa sig på siffror och kurvor. Klippet där hon förklarar r-talet på ett pedagogiskt vis har skrivits in i den tyska coronahistorien.

– Jag tycker själv att det har märkts ganska tydligt på Merkel att hon verkar ha trivts under våren. Med att få umgås med andra forskare och försöka förklara matematiken bakom den tyska coronastrategin. Att hon föredragit det framför att sitta i evighetslånga middagar med fåfänga statschefer, regeringschefer och andra småpåvar. Det känns lite som att Merkel har kommit hem igen.

Men nu har vi fått rapporter om att det händer dåliga saker i köttfabrikerna – vad händer där?

– Det har varit ett lokalt utbrott kring ett av Europas största slakterier, i tyska Gütersloh. Man har under våren sett flera liknande utbrott kring just tyska slakterier där många av de anställda har insjuknat i covid-19. Men inget har varit så stort som det här i Gütersloh.

Har det påverkat Merkel negativt?

– Nej, det man gjorde då, som jag tycker är en väldigt bra illustration av hur Tyskland hanterar nya lokala utbrott, är att man drog i gång en masstestning. Fler än 1.500 personer i fabriken har testats positivt och man har satt alla i karantän, och alla deras kontaktpersoner.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Lyssna också på: ”Det var inte lätt att komma in i Tyskland efter nedstängningen”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt