Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-26-maj-kritik-mot-ungerns-hantering-av-pandemin-kan-ge-fangelse/

VÄRLDEN

Studio DN 26 maj: Kritik mot Ungerns hantering av pandemin kan ge fängelse

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Dagens avsnitt av podden Studio DN handlar om läget i Ungern under coronapandemin. Regeringen agerar med kraft mot dem som kritiserar landets strategi.

DN Text

Lyssna här:

Vad händer i Ungern under coronapandemin? I dagens Studio DN samtalar programledaren Lasse Bengtsson med DN:s utrikesreporter Ingmar Nevéus, som länge bevakat landet.

Läs mer: I Ungern kan ett ”gilla” på Facebook vara brott mot coronalagen

Det tycks ha gått så långt att människor fått hembesök av polis för uppdateringar och man gjort på sociala medier?

– Det stämmer. Grunden för det här är en del av en nödlag som antogs i Ungern i slutet av mars. Den delen förbjuder falsk information kring pandemin. Men i själva verket så är det som beivras mer kritik mot regeringen. Det kan röra hur man hanterar pandemin, men även andra saker. Jag intervjuade en man i en liten stad i Ungern som just greps för en uppdatering på Facebook av det här slaget. Den här lagen kan ge fem års fängelse för sådan här ”falsk information”. Men enligt mina källor har det inte kommit några sådana domar, utan det verkar främst användas som ett sätt att skrämma människor till tystnad.

Varför gör regimen så här?

– Den här attacken mot yttrandefriheten, som man nu måste betecknas det som, är en sorts gummiparagraf. Viktor Orbán och hans regering fick rätt att styra med dekret, och det som skilde Ungern från andra länders liknande lagar var att man inte satte någon tidsgräns på det. Här är det regeringen själva som definierar hur länge dekretstyret ska finnas kvar.

Bryr sig Orbán och hans parti Fidesz om kritiken från omvärlden?

– Kanske både och. Om han nu backar med dekretstyret kan det vara möjligt att han hittar en balans. Å andra sidan kan man säga att Orbán använder kritiken internt och för att visa visa att han är den som står upp för Ungern – ”Titta, alla andra kritiserar oss men jag slår tillbaka.”

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ungern
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt