Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-4-juni-laget-i-washington-ar-laddat-och-spant/

VÄRLDEN

Studio DN 4 juni: ”Läget i Washington är laddat och spänt”

Demonstranter i Washington protesterar mot rasismen och polisens övervåld.
Demonstranter i Washington protesterar mot rasismen och polisens övervåld. Foto: Drew Angerer/Getty/AFP

DN:s Lasse Wierup är på plats i protesternas Washington. I podden Studio DN berättar han om stämningarna i staden.

DN Text

Lyssna här:

I USA fortsätter protesterna mot polisens övergrepp mot svarta amerikaner. I många fall är de fredliga, ibland har de varit mycket våldsamma. Många demonstranter befarar att de tar fokus från själva sakfrågan.

I Washington, DC är polisnärvaron hög och presidenten varnar för att militär kan komma att sättas in.

I Studio DN berättar DN:s reporter Lasse Wierup, som sedan några år bor i Washington, för programledaren Sanna Torén Björling om hur de senaste dygnen har varit.

– På måndagen när jag kom ned till Lafayette Square var det vandaliserat och nedsprejat, förstört, men det har man inte sett efter det, det har blivit lugnare och fredligare. Jag tror att det beror på att man vill föra fram själva saken, polisvåldet, i stället för plundringar som drabbar näringsidkare.

Hur skulle du beskriva dem som är ute och demonstrerar?

– Det är ganska hög genomsnittsålder, kanske hälften vita, en del från sydöstra Washington och områden längre bort från huvudstaden. Det är frågor som engagerar väldigt många skulle jag säga. Det ska ganska mycket till för att amerikaner ska ge sig ut på gatorna och de här demonstrationerna är kanske inte stora med europeiska mått mätt, men med amerikanska, är det mycket folk ute.

Förståelsen för demonstranterna är mycket stor i Washington och andra storstadsområden, menar Lasse Wierup.

– Det finns hos många också en längtan efter att landet ska ta en konstruktiv riktning mot det man egentligen ser som den amerikanska själen.

I USA finns omkring 700.000 poliser med högst varierande utbildning och kompetens. Lasse Wierup säger att många har lågt förtroende för polisen.

Under protesterna har också en en del poliser visat att de är på demonstranternas sida; i North Carolina knäböjde till exempel en rad poliser för demonstranterna.

– I Washington DC är ju en stor andel poliser svarta eller latinamerikaner. I går kväll såg jag en vit man som konfronterade en svart polisman och sa att han borde ta ställning ”för sina bröder”. Jag tror att många bakom hjälmar och visir sympatiserar med saken, men det finns ju en kåranda, och många är förstås rädda om sina jobb.

President Trump talar om att sätta in militär. Hur oroliga är folk för utvecklingen?

– Många är oroade – pandemin, försörjningen, här är det stora folksamlingar som umgås ganska aningslöst. Ovanpå det ett långt sommarlov, där många inte på samma sätt har saker att göra, det känns som att läget är laddat och spänt, säger Lasse Wierup, på plats i Washington.

Läs Lasse Wierups reportage från Washington:

”Kommer fortsätta tills USA hittar lösning på polisvåldet”

Stora protester efter Trumps bibel-framträdande

Lyssna på hela avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt