Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/studio-dn-5-juni-ambassadorens-hantering-av-fallet-gui-minhai-ar-en-otrolig-rora/

VÄRLDEN

Studio DN 5 juni: ”Ambassadörens hantering av fallet Gui Minhai är en otrolig röra”

Studio DN programleds av Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling.
Studio DN programleds av Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling.

På fredagen inleds rättegången mot den förra ambassadören i Peking Anna Lindstedt, som står åtalad för egenmäktighet i förhandling med främmande makt. Det är ämnet för dagen i den fördjupande nyhetspodden Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Bakgrunden till målet är händelser som inträffade i Stockholm i januari 2019, då Lindstedt arrangerade en sammankomst med avsikt att få till stånd ett frisläppande av den svenska medborgaren Gui Minhai, som sedan 2015 sitter fängslad i Kina.

Vid mötet deltog bland andra två kinesiska affärsmän, som uppgavs ha kontakter inom det kinesiska kommunistpartiet, och Angela Gui, dotter till den fängslade. I Studio DN berättar DN:s reporter och tidigare Kinakorrespondent Torbjörn Petersson om hur Kina har agerat i fallet Gui Minhai, och om hur Angela Guis liv förändrats på grund av det som hänt hennes far.

Under mötet i Stockholm ska Angela Gui ha uppmanats att tiga om sin far, och försöka se till att medierna inte skrev.

Relationerna mellan Sverige och Kina är de sämsta på flera decennier. Kina har också gjort tydligt att landet inte vill ha någon uppmärksamhet kring ärenden som Gui Minhai.

Anna Lindstedt nekar till brott och kommer att under rättegången, som pågår under åtta förhandlingsdagar och sker bakom delvis stängda dörrar – att ge sin bild av vad som skett.

Vad hände på Sheraton i Stockholm?

– Det är en otrolig röra. Det är middagar som hålls och middagar som ställs in. Det är möten och hemliga möten som äger rum, löften som avges, vredesmod och ilska, säger Torbjörn Petersson.

– Men om man kokar ihop det där ned till det viktigaste så var det den kinesiska affärsmannen Kevin Lius medhjälpare som sa till Angela Gui att ”jag har goda nyheter till dig, men först måste din pappa dömas i en rättegång till några års fängelse och du måste sluta med din offentliga kritik mot Kina för då får han en mildare dom”

– När jag intervjuade Angela Gui sa hon att hon misstrodde dem och kände igen ett mönster – att den kinesiska sidan alltid krävde att hon skulle vara tyst. Men att hon aldrig får något i utbyte mot det. Hon sa även att hon blev uppmuntrad av ambassadör Anna Lindstedt att gå med på förslaget.

Vad vet vi om hur självständig Anna Lindstedt var i det här?

– Utifrån ser det lite märkligt ut om inte en enda person på UD skulle känt till det här. Men däremot kanske inte den högsta ledningen på UD kände till det. Det är bara gissningar. Men det verkar väldigt illojalt att lämna en ambassadör i sticket.

Lyssna på hela avsnittet här:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: UD ville få bort nu åtalad Kina-ambassadör

Ämnen i artikeln

Gui Minhai
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt