Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stulen information avslöjar 22 000 IS-krigare

En avhoppad IS-krigare har överlämnat ett usb-minne med namn, telefonnummer och mängder av andra uppgifter om 22.000 personer som anslutit sig till IS. ”Det är en fantastisk guldgruva”, säger Richard Barrett, terrorismexpert till Sky News.

Minnesstickan med dokumenten stals från chefen för Islamiska statens interna säkerhetspolis och överlämnades sedan till den brittiska tevekanalen Sky News i Turkiet.

I en intervju med Sky News på onsdagskvällen berättar den tidigare IS-krigare, som kallar sig Abu Hamed, att han blivit besviken på IS som han nu vill varna för.

– Islamiska staten har inget med islam att göra, säger han bland annat.

På stickan, som nu har lämnats vidare till brittiska myndigheter, finns 22.000 dokument över lika många jihadister från sammanlagt 51 länder. För varje person finns uppgifter om vem som har rekryterat personen, vilken väg han eller hon tog för att komma till Syrien och vilka telefonnummer de olika personerna har.

Vägen till Syrien har i många fall gått via Jemen, Sudan, Tunisien, Pakistan och Afghanistan.

De telefonnummer som knyts till personerna på listorna, säger experter som Sky News talat med, kan göra de 22.000 till måltavlor för drönare. Några av de namn som Sky News kontrollerat har redan dödats i olika attacker.

På stickan finns även listor på vilka IS-krigar som sedan återvänt till sina hemländer och vilka som är beredda att offra sina liv som självmordsbombare.

– Dokumenten visar på vilken extremt välorganiserad organisation IS är. Vi ska inte tro att de är något annat, säger Richard Barrett som tidigare arbetat inom den brittiska säkerhetstjänsten.

– Innehållet på stickan är en fantastisk guldgruva.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.