Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 07:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sturgeon-kraver-ny-folkomrostning-om-sjalvstandigt-skottland/

Världen

Sturgeon kräver ny folkomröstning om självständigt Skottland

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon. Foto: Andy Buchanan/AFP

Enligt Nicola Sturgeon är det det hög tid för Skottland att bryta sig loss från ”kaoset i Westminster”. Vid ett tal i Glasgow på lördagen sa förstaministern att hon vill genomföra en ny folkomröstning nästa år. 

– Skottlands framtid måste avgöras i Skottland. Det är dags för Skottland att bli ett eget land, sa Nicola Sturgeon när hon på lördagen inledde valrörelsen i Glasgow inför en publik av självständighetsivrare.

När skottarna folkomröstade om självständighet 2014 vann nejsidan med 55,3 procent av rösterna. Den utdragna Brexitprocessen har fått självständighetsivrarna att vädra morgonluft. Enligt Nicola Sturgeon är nyvalet ”ett vägskäl” och en stor chans för Skottland

Förstaministern, som leder det nationalistiska partiet SNS, gjorde på lördagen klart att hon kommer att skicka ett brev till 10 Downing Street om kravet på en ny folkomröstning oavsett vem som blir ny premiärminister.

En folkomröstning måste godkännas av parlamentet. Både premiärminister Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn har tagit avstånd från kravet. 

Läs mer: Farage vill bilda pakt med Johnson inför nyvalet