Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Styrande parti backar i Slovakienval

Sittande premiärminister Robert Fico backade rejält i lördagens parlamentsval i Slovakien. Hans populistiska vänsterparti Smer-SD blev största parti, men utan egen majoritet i parlamentet enligt de första vallokalsundersökningarna.

Undersökningarna från det privata tv-bolaget Markiza visade att det styrande partiet fick drygt 27 procent. Det liberala partiet Frihet och solidaritet (SaS) beräknades att få 13 procent, medan konservativa Olano-Nova beräknades få 11 procent, enligt Reuters.

Smer-SD var segertippat inför valet, men partiet har backat rejält från dess 44 procent i valet 2012 och måste söka en koalitionspartner för att bilda regering. Ett alternativt är högerpartiet Slovakiens nationella parti (SNS) som fick 8 procent. Även det extrema nationalistpartiet Vårt Slovakien, som fick 7 procent, får parlamentsplatser. Minst nio partier tros ta plats i det nya parlamentet.

Valrörelsen har präglats av Ficos hårda retorik om flyktingar och migranter som påminner mycket om Viktor Orbáns i Ungern och Jaroslaw Kaczynskis i Polen.

Slovakien har sagt nej till alla former av gemensamt flyktingmottagande inom EU. Fico har bland annat hävdat att jihadister maskerade till flyktingar söker infiltrera EU.

Samtidigt finns ett missnöje hos många väljare i Slovakien med bland annat låga löner bland offentliganställda.

– Fico fortsätter att prata om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, säger 44-åriga kontorsarbetaren Alena Takacova till AFP.

Slovakien

• Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och har 5,5 miljoner invånare, varav drygt 600.000 i huvudstaden Bratislava.
• Landet blev självständigt efter delandet av Tjeckoslovakien 1993, blev medlem i EU och Nato 2004 och antog euron som valuta 2009.
• Premiärminister sedan 2012 är Robert Fico från socialdemokratiska Smer-SD. Partiet fick 44,4 procent i valet 2012.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.