Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sudan-tog-litet-steg-mot-nyval/

Världen

Sudan tog litet steg mot nyval

En demonstration på Khartoums gator på torsdagen. Foto: Ashraf Shazly/AFP

Sudans oppositionsledare Sadiq al-Mahdi säger nu att han är villig att delta i ett nyval. Men bara om det nu styrande militärrådet går med på att avsätta en rad personer som ingått i den tidigare sudanesiska regeringen.

Sadiq al-Mahdi återvände till Sudan i december förra året efter en tid i exil. al-Mahdi är Sudans senast demokratiskt valde premiärminister men störtades 1989 av en allians mellan islamister och militära befälhavare.

I dag leder han National Umma Party (NUP) och Sudan Call Alliance.

I en intervju med den Londonbaserade Alquds Alarabi i Sudans huvudstad Khartoum som publicerades på torsdagen säger al-Mahdi att han är beredd att gå med på ett nyval. Samtidigt ställer den tidigare premiärminister flera krav innan ett sådant kan bli verklighet. Bland annat att de personer från den tidigare regeringen som ännu arbetar kvar på olika nyckelpositioner inom den sudanesiska statsförvaltningen ska bort.

Enligt Sadiq al-Mahdi måste det också till en ny vallag och en neutral valkommission måste tillsättas.

Militärrådet har tidigare sagt att man inte kommer att lämna ifrån sig makten förrän allmänna val har hållits.

– Det spelar ingen roll hur stark oppositionens röst är, den representerar inte hela Sudans folk. Detta ska ske genom valurnorna, den som får majoriteten kommer att få makten av oss, säger generallöjtnant Salah Abdel Khaliq till Sudan Tribune.

På onsdagen sköts en gravid kvinna till döds av en förflugen kula sedan militärer börjat beskjuta varandra i Khartoum, skriver Aljazeera. Oppositionen har fördömt händelsen.

Läs mer:

Islamister kräver sharia i ett nytt Sudan

Flera döda och skadade efter skottlossning i Sudan

Sudans diktator ska förhöras om stöd till terrorism