Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/superorkanen-irma-suger-bort-vatten-fran-strander/

VÄRLDEN

Superorkanen Irma suger bort vatten från stränder

51 sek. Hur går det egentligen till när en orkan bildas? Kalla vindar och varmt vatten – och katastrofen kan vara ett faktum.
Bild 1 av 1 En båt har hamnat på and på Inagua på södra Bahamas.
Foto: AFP Photo/Royal Bahamas Police Force & Royal Bahamas Defense Force

Torrlagda stränder i Bahamas är en följd av monsterorkanen Irmas framfart. Bilder på Twitter visar hur vattnet dragit sig bort så långt ögat når. Det är det kraftiga undertrycket i orkanen som orsakar fenomenet, och experter varnar för när vattnet kommer rusande tillbaka.

Bilder på torrlagda stränder i Bahamas läggs ut på Twitter efter att orkanen Irma drog förbi på fredagen. ”Min familj på Bahama sa att Irma sög bort allt vatten. Det finns bokstavligt talat inget vatten. Havet och stranden är borta” skriver en av användarna, i ett av flera inlägg med liknande innehåll.

Bilden är tagen på Long Island, Bahamas.

https://twitter.com/Piznack/status/906550665723486209?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Fbahamas-water-receded-hurricane-irma_us_59b49f1de4b0dfaafcf84e86

Fenomenet bekräftas av Washington Posts väderredaktör, Angela Fritz.

I orkaner av Irmas klass bildas ett så stort undertryck att det har kraft att förändra havets yta, bokstavligt talat så suger orkanens centrum vatten från omgivningen in i stormens mitt, förklarar hon.

– I centrum av stormen, där det är extremt lågt tryck, sugs vattnet uppåt. Lågt tryck är i grunden en sugande mekanism, det suger in luften, och när det är riktigt lågt kan det förändra formen på havets yta. När vatten dras in i centrum, dras det bort från omgivningen.

Meteorologerna på Bahamas varnade invånarna på Long Island och Exuma för att när vattnet kommer tillbaka kan det ske på ett ganska våldsamt sätt, skriver Huffington Post.

Enligt personer som bevittnade fenomenet kom vattnet tillbaka dagen därpå.

Ämnen i artikeln

Orkanen Irma
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt