Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/superspridaren-tyfoid-mary-blev-okand-som-usas-farligaste-kvinna/

VÄRLDEN

”Superspridaren” Tyfoid-Mary blev ökänd som USA:s farligaste kvinna

Under tidigt 1900-tal kopplades flera utbrott av tyfoidfeber i New York till den irländska kocken Mary Mallon. För att hon inte skulle sprida sjukdomen tvingades hon tillbringa stora delar av sitt liv i isolering - för att ”skydda den allmänna hälsan”.

Men hur blev en till synes frisk kvinna ”USA:s farligaste person”? Och får man offra en persons frihet för allmänhetens bästa?

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.