Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Suu Kyi ställer upp i parlamentsval

Oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi har registrerat sig som kandidat i vårens fyllnadsval till Burmas parlament.

Valen, som hålls den första april, ses allmänt som ett prov på den nya regimens reformvilja. Aung San Suu Kyi kandiderar i den lantliga valkretsen Kawhmu nära den forna huvudstaden Rangoon, ett område som härjades svårt av cyklonen Nargis 2008. Hundratals lyckliga anhängare ska ha bevittnat demokratikämpens registrering.

– Aung San Suu Kyi var den första NLD-medlemmen som registrerade sig. Hon kandiderar till underhuset, sade Win Htein, en hög partimedlem av Suu Kyis parti.

Enligt BBC planerar mer än 40 medlemmar av Nationella demokratiförbundet (NLD i engelsk förkortning) att ställa upp i valet.

66-åriga Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest i olika omgångar sedan 1989, men släpptes hösten 2010.

1990 hölls ett val som vanns stort av NLD men vars resultat ignorerades av den militärjunta som styrt landet sedan 1962. Det senaste valet 2010 bojkottades av NLD som orättvist, men gav formellt Burma civilt styre. Alla viktiga politiker är dock nuvarande eller före detta militärer.

Regimen har förvånat många genom med vad som verkar vara reformvilja. Bland annat har politiska fångar släppts och bygget av en impopulär jättedamm har stoppats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.