Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Suu Kyis stickning dyr på auktion

Tröjan såldes på en välgörenhetsauktion.
Tröjan såldes på en välgörenhetsauktion. Foto: Khin Maung Win / AP
Aung San Suu Kyi är inte bara Nobelpristagare utan numer även kläddesigner. En tröja som stickats av den burmesiska frihetskämpen har sålts på auktion – för 335.000 kronor.

Tröjan stickades av Aung San Suu Kyi för nästan 30 år sedan, när hon bodde i England. Sedan dess har hon återvänt till Burma för att kämpa för demokrati och frihet, en kamp som tvingade henne att vara ifrån sina två söner.

Uppoffringen – landet framför familjen – gör att många burmeser ser henne som landets moder.

Tröjan hon stickade ropades ut för 6.000 dollar, men ett budgivningskrig gjorde att priset sköt i höjden. Till slut ropades den hem av en radiostation i Burma.

– Den är ovärderlig för den gjordes av ”modern” själv. Jag köpte tröjan för att jag värderar värmen och tryggheten den kommer att ge, säger radiostationens ordförande Daw Nan Mauk Lao Sai enligt boston.com.

Tröjan kommer nu att hängas upp på stationens kontor. Auktionen var en del av en konsert som ordnades av Aung San Suu Kyis parti NLD för att samla in pengar till utbildning för fattiga barn i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.